Hlavní obsah

Prý světová válka. O Fortnite se kromě Applu a Googlu pere i Microsoft

Foto: https://www.flickr.com/

Hra Fortnite od Epic Games.

Reklama

Jediné zbraně a oběti na životech jsou ty virtuální. V reálném světě jdou proti sobě herní vývojář a byznysoví titáni „pouze“ mazáním z internetových obchodů, žalobami a výhrůžkami, které už přiměly tasit i další známou IT firmu.

Článek

Do sporu mezi studiem Epic Games, stojícím za oblíbeným herním titulem Fortnite, a technologickými společnostmi Applem a Googlem se vložil i třetí gigant – Microsoft. Vzhledem k zapojení tolika megakorporací proto už třeba časopis Forbes píše o World War App Store, tedy o světové válce svého druhu.

Silný zastánce

Nadnárodní počítačová firma založená Billem Gatesem a Paulem Allenem se ovšem přiklonila na stranu vývojáře, jehož hru první dva zmíněné podniky odstranily ze svých nabídek mobilních aplikací kvůli nové aktualizaci, která porušuje jejich pravidla o platbách uvnitř aplikací.

Studio Epic Games reagovalo předem připravenými žalobami proti oběma společnostem, v nichž je obviňuje z toho, že se chovají jako monopoly. Šéf studia navíc už dříve uváděl a kritizoval právě Apple za to, že za využití svého virtuálního obchodu ke koupi čehokoli ve hře si z tržby bere podíl 30 procent.

Hrozba pro více herních vývojářů

Microsoft ve sledovaném procesu přišel s veřejným prohlášením a vlastní žalobou, se kterou podporuje tvůrce Fortnite, jelikož i tento samotný technologický gigant podniká v herním byznysu, píše agentura Reuters.

Apple se totiž proti Epic Games vyslovil s další hrozbou, že kromě odstranění hry rovněž omezí přístup ke svému programu Unreal Engine. Pro vytváření lepší grafiky herních světů si ho pronajímá i mnoho další vývojářů, jejichž tituly by tak mohl patrně zasáhnout stejně fatální osud. V případě Microsoftu by to byl přinejmenším závodní titul Forza Street, který tento software pro fungování na iOS využívá.

„Pokud iOS nebo macOS nebude podporovat hry s Unreal Engine, Microsoft si bude muset vybrat mezi opuštěním současných a potenciálních zákazníků na těchto platformách, nebo zvolením jiného programu pro vývoj svých nových her,“ uvedl hlavní manažer společnosti pro herní vývoj Kevin Gammill. Jak dodal, v ohrožení by mohly být i další firmy vyvíjející tituly pro iPhony nebo Mac.

Můžete si za to sami

Viceprezident Epic Games pro inženýrskou divizi Nicholas Penwarden pak včera dodal, že mnoho vývojářů už studio kontaktovalo s obavami, že to naruší jejich rozpracované projekty.

Apple je nicméně ochotný uvolnit své platformy pro Fortnite a upustit od hrozeb pouze za podmínky, že herní studio přestane nabízet aktualizaci, ve které si budou moci uživatelé nakupovat virtuální rekvizity levněji přímo od něj. Jak se v pátek firma ohradila, vztah podniků takto fungoval více než celou dekádu, a za spor i následné problémy si proto může tvůrce hry sám.

Reklama

Doporučované