Hlavní obsah

Prymula oznámil Babišovi, že skončí. A to už tento měsíc

Foto: vlada.cz

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Jeden z hlavních stratégů souboje s epidemií koronaviru Roman Prymula informoval premiéra, že skončí na Ministerstvu zdravotnictví. Pro případné setrvání si stanovil podmínky.

Článek

Jeden z hlavních vládních stratégů v boji proti koronaviru Roman Prymula Seznam Zprávám řekl, že se rozhodl s posledním dnem května skončit na Ministerstvu zdravotnictví, kde je nyní ministrovým náměstkem.

O svém záměru informoval premiéra Andreje Babiše s tím, že pro to, aby vzal své rozhodnutí zpět a setrval, musí být splněny dvě podmínky.

„Řekl jsem, že skončím, pokud nenastanou dvě skutečnosti,“ uvedl Prymula pro Seznam Zprávy s tím, že neřekne, jaké jeho podmínky jsou.

„Zatím si to nechám pro sebe,“ řekl Prymula. Vyloučil však, že by se podmínky týkaly jeho chybějící bezpečnostní prověrky, kterou vyžaduje ministr Adam Vojtěch. První termín pro splnění vypršel 14. března, shodou okolností na samém počátku epidemie v Česku. Další termín se proto posunul na konec června.

Seznam Zprávám Prymula navíc řekl, že ministerstvo chtěl opustit už v lednu a následně i v březnu, avšak upustil od toho právě kvůli nastupující koronavirové epidemii.

„Mám plno nabídek, ale plánuji jít do soukromého sektoru a angažovat se například u komerčních farmaceutických výzkumů,“ vysvětlil Roman Prymula.

O udělení bezpečnostní prověrky zažádal Roman Prymula už loni v dubnu u Národního bezpečnostního úřadu, zatímco jeho kolegové na stejném postu náměstků ji už mají.

„Někdo to tam zdržuje, protože šetření u NBÚ už proběhlo a teoreticky mají lhůtu na udělení prověrky 70 dnů,“ komentoval to Roman Prymula.

Uznávaný odborník v problematice imunizace a vakcín přišel na ministerstvo v éře ministra Miloslava Ludvíka v roce 2017, když předtím v roce 2016 musel skončit jako ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Z toho postu jej v roce 2016 odvolal tehdejší ministr Svatopluk Němeček. Ten viděl problém v napojení ředitele Prymuly na firmu Biovomed, která vytváří klinické studie pro farmaceutické firmy a kde působila Prymulova dcera.

Prymula tento důvod odmítá jako zástupný, podle něho jej s ministrem Němečkem rozdělovaly osobní spory.

Reklama

Související témata:

Doporučované