Hlavní obsah

Prymula zůstane náměstkem, i když stále nemá prověrku NBÚ

Foto: Seznam Zprávy

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

aktualizováno •

Zkušený epidemiolog a hlavní stratég resortu při řešení epidemie nového koronaviru měl na předložení prověrky termín do 14. března.

Článek

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula zůstane na svém postu, i když mu stále chybí bezpečnostní prověrka Národního bezpečnostního úřadu.

Jak upozornil loni v prosinci Zdravotnický deník, zkušený epidemiolog a hlavní stratég resortu při řešení epidemie nového koronaviru měl podle rok starého služebního předpisu na předložení bezepečnostní způsobilosti termín do 14. března.

„Vše ještě probíhá, na ministerstvu zůstávám minimálně do června,“ napsal Seznam Zprávám Roman Prymula s vysvětlením, že „termín 14. 3. byl stanoven na základě vnitřní směrnice resortu, ne na základě zákona“.

„Za délku řízení neodpovídám já, ale Národní bezpečnostní úřad,“ doplnil náměstek ministra Adama Vojtěcha pro zdravotní péči.

Podle zmíněné směrnice by bez prověrky měl být Roman Prymula přeřazen na nižší post v hierarchii ministerstva. „Zůstanu na stejném postu,“ sdělil však Roman Prymula Seznam Zprávám.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že lhůta pro udělení prověrky pro náměstka Prymulu byla prodloužena.

„S ohledem na to, že řízení u NBÚ nadále v případě pana náměstka Prymuly probíhá, řízení nebylo z jejich strany zastaveno ani přerušeno, a průtahy v řízení nezavinil pan náměstek, rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví o prodloužení interně stanovené lhůty pro dodání rozhodnutí NBÚ, a to do doby, než NBÚ rozhodne,“ sdělila mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Už citovaný Zdravotnický deník připomněl, že Roman Prymula byl náměstkem na Ministerstvu zdravotnictví jmenován k 1. 3. 2017 v éře ministra Miloslava Ludvíka. Jeho předchůdce Svatopluk Němeček Prymulu v roce 2016 odvolal kvůli konfliktu zájmů z postu ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Doporučované