Hlavní obsah

Řediteli fakultní nemocnice chybí bezpečnostní prověrka. Ministr ji žádá

Chybějící bezpečnostní prověrka u ředitele fakultní nemocnice.

Reklama

V sobotu skončí lhůta pro to, aby šéfové státních zdravotnických zařízení doložili Ministerstvu zdravotnictví, že jim byla udělena bezpečnostní prověrka na stupeň důvěrné. Tedy nejnižší stupeň. Seznam zjistil, že aktuálně nemá prověrku jeden ředitel fakultní nemocnice, další ji dostal těsně před koncem hůty.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO na začátku tohoto roku uvedl, že po ředitelích státních nemocnic vyžaduje bezpečnostní prověrku. A to do konce srpna.

Aktuálně nemá bezpečnostní prověrku ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Vlastimil Vajdák. A to proto, že nastoupil do funkce ředitele fakultní nemocnice teprve 1. srpna. Teď připravuje potřebné materiály k žádosti o prověrku.

„Protože doposud v rámci svých pracovních pozic žádnou bezpečnostní prověrku nepotřeboval, dává teď dohromady podklady pro zažádání o ni. Bezpečnostní prověrku musí dodat do šesti měsíců od data jmenování,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Národní bezpečnostní úřad k celé záležitosti jen uvedl, že je „každé bezpečnostní řízení neveřejné, a tudíž nemůže sdělovat žádné informace“. Náměstek ředitele Jan Bechyně se ve své stručné odpovědi odkázal na zákon o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti.

Zpět ke jménům. Ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek dostal doklad o bezpečnostní způsobilosti těsně před vypršením lhůty. Ještě ve středu ji podle mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriely Levorové neměl. V pátek se situace změnila. „Mohu potvrdit, že ředitel FN Plzeň Václav Šimánek získal od NBÚ doklad o bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby,“ napsala Seznamu. Ostatní ředitelé prověrku dostali už s předstihem.

Důvody, proč by měli mít ředitelé státní nemocnice prověrku, jsou podle Adama Vojtěcha dva – první je protikorupční, ten druhý vychází ze zákona o zadávání veřejných zakázek.

„Zadání zakázky nad 300 milionů korun se považuje za takzvanou citlivou činnost. Pro výkon této činnosti je nutná bezpečnostní způsobilost, která se dokládá právě dokladem Národního bezpečnostního úřadu. Nemocnice totiž provádějí společné nákupy a některé zakázky převyšují hranici 300 milionů korun, od které zákon bezpečnostní prověrku nařizuje,“ uvedla pro Seznam.cz mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Je ale nutné připomenout, že se ředitelé nemocnic prověrce, tedy jakémusi pomyslnému „svlékání do naha“, teoreticky mohli vyhnout. Šlo by o případy, kdy by svou povinnost vypisovat a vyřizovat výběrové řízení přesunuli na někoho jiného z vedení nemocnice. Pak by se ale vystavili riziku, že by výběr dodavatele u velkých zakázek neměli úplně pod svou kontrolou, přesto by za něj nesli plnou odpovědnost.

Reklama

Doporučované