Hlavní obsah

Psí máma. Filantropka i po devadesátce bojuje za bezdomovecké mazlíčky

Spolek Můj pes a já – oba bez domova pomáhá lidem v nouzi a jejich mazlíčkům už tři roky.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně funguje pomoc pro bezdomovce se psy. Město nově rozmístí psí boudy u nocleháren.

Článek

Zavšivení psi, kteří umírali pohození v parku. Takový byl častý osud bezdomoveckých zvířat, než si Milada Váňová řekla dost. Dvaadevadesátiletá Brňanka na vlastní pěst a s pomocí dalších dobrodinců vybudovala systém unikátní péče o bezdomovecké psy.

„Otec byl uznávaný kynolog, mám pejsky asi v genech. Před lety jsem se začala o problém zajímat. Ptala jsem v Armádě spásy a tam vůbec nevěděli, jak bezdomovci se psy žijí,“ vysvětlila žena, která před třemi lety založila spolek Můj pes a já – oba bez domova.

Bohatá psí nadílka

Také letos uspořádala předvánoční setkání, kde s Armádou spásy obdarovali tři desítky lidí i jejich čtyřnohé parťáky.

Dříve byla situace zvířat často katastrofální, nedostávalo se jim potřebné veterinární péče. „Psi bezdomovců byli nemocní, plní parazitů. Nikdo je neléčil, a tak často chcípli někde pohození,“ popsal Vlastimil Medo, který využívá péči psího spolku. Bezdomovci se psy se kvůli hygienickým předpisům nedostanou do nocleháren ani jiných zařízení.

Váňová se setkává s lidmi bez domova a jejich psy několikrát do roka. Spolek díky ní a dalším dárcům zařizuje očkování, obojky, preventivní prohlídky, nově čipování a také vánoční nadílku. „Myslím, že letos je díky hodným lidem docela bohatá. Rozdali jsme spacáky, ručníky, ložní prádlo, tablety pro psy na odčervení a další věci,“ upřesnila Váňová.

Spolek tak zajistil péči, na kterou nikdo předtím nemyslel. „Jsme jediné město v republice, které má fungující systém cílené péče o bezdomovce a jejich psy,“ dodala Váňová.

Bezdomovci ji za to obdivují. „Tohle se nedá popsat slovy. Když řeknu děkuji, je to málo. Paní Váňová je neskutečně obětavá. Máme očkování i čipování zadarmo. Psi jsou díky ní v klidu,“ uvedl Medo, který na setkání dorazil s fenkou Kateřinou.

Lukáš je na ulici už patnáct let, celý svůj dospělý věk. Společnost mu dělá osmiletá fenka Eliška. „Teď nám je dost zima. Jsme moc vděční, jak nám paní Váňová pomáhá. Je to moc šikovná ženská,“ chválil.

Váňová několik let bezúspěšně žádala město, aby pomohlo vybudovat psí boudy na potřebných místech. Letos se konečně zadařilo. Magistrátní odbor sociální péče nechal u nocleháren rozmístit pět zateplených příbytků pro psy. „Mnozí bezdomovci právě kvůli psům nechodí do nocleháren, protože si je tam nemohou vzít. Po zimní sezoně umístění bud pro psy jako doplňkovou službu vyhodnotíme a připravíme na další sezonu,” řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Brno: 1700 bezdomovců

Spolek Váňové ve spolupráci s Armádou spásy má i další nápady, třeba zisk pozemku, kde by psi mohli přechodně zůstat. „Nechceme předjímat, na startu nového roku tyto záležitosti budeme řešit,“ řekl šéf brněnské Armády spásy Ivan Borek.

Podle oficiálních čísel žije v Brně téměř sedmnáct stovek lidí bez domova. Ve městě mohou využít služeb Armády spásy, Diecézní charity nebo Centra sociálních služeb. Lůžek v takových zařízeních je asi 360.

Reklama

Související témata:

Doporučované