Hlavní obsah

Tempel má zůstat ještě rok a čtvrt za mřížemi. Chystá se ústavní stížnost

Foto: Profimedia.cz

Robert Tempel na snímku z roku 2009 během eskorty na jednání Vrchního soudu v Praze.

Reklama

Okresní soud v Sokolově potvrdil, že si Robert Tempel má i po zásahu ústavních soudců odsedět ještě starší trest.

Článek

Šance, že se Robert Tempel po zrušení trestu na doživotí dostane brzy na svobodu, prozatím padla. Další soud potvrdil, že si Tempel musí odsedět zbytek trestu za jiný zločin. Ve vězení by měl strávit ještě asi 15 měsíců.

Doživotní rozsudek nad Templem za dvojnásobnou vraždu minulý týden zrušil Ústavní soud. Jeho nález však v tuto chvíli nemá vliv na jiný rozsudek, který muž s přezdívku „Psychi“ v minulosti dostal za loupežné přepadení banky.

Okresní soud v Sokolově, pod který nyní tato kauza spadá, trvá na tom, že Tempelovi se trest za loupež nezapočetl ani není promlčený. Podle něj se nedá ani odložit výkon trestu.

„Odsouzenému Robertu Tempelovi byl řádně nařízen výkon zbytku trestu po podmíněném propuštění v trvání 457 dnů a tento trest bude vykonávat,“ uvedl soud v odpovědi na podání Tempelova advokáta Jakuba Kříže.

Tempel, který měl v podsvětí pověst nájemného zabijáka, by tak ve vězení zůstal až do podzimu příštího roku.

Tempelův právník je přesvědčen, že jeho klient měl být propuštěn, a chce kvůli tomu podat stížnost k Ústavnímu soudu.

„Protože v tuto chvíli není jiná možnost, obracíme se znovu na Ústavní soud, aby se zastal pana Tempela jako osoby, která byla nezákonně zbavena svobody,“ uvedl advokát Kříž na dotaz Seznam Zpráv.

Tempel si už odseděl téměř 20 let za vraždy, které se staly v roce 2001 na Sokolovsku. Zemřeli při nich prodejce aut a jeho kamarád. Podle zrušeného rozsudku měl Psychi jednoho z mužů zastřelit a druhého následně surově dobít.

Podle Tempelovy verze však zabíjel Lubomír Václav zvaný Biftek, který byl na místě činu s ním. Právě Biftek v kauze pak vystupoval jako klíčový svědek proti Tempelovi.

Soudní proces s Tempelem se vlekl až do roku 2009. Krajský soud v Plzni ho celkem čtyřikrát obvinění z vraždy zprostil, Vrchní soud v Praze ale verdikt pokaždé zrušil. Pravomocně odsouzen byl Psychi až poté, co vrchní soud kauzu přeložil ke Krajskému soudu v Praze. Tempel se pak snažil rozsudek zvrátit u Nejvyššího i Ústavního soudu, ale neuspěl.

Jeho námitky na postup české justice však nakonec vyslyšel Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Podle něj Česko upřelo Tempelovi právo na spravedlivý proces a jeho proces nebyl dokončen v přiměřené lhůtě.

Následně Ústavní soud v únoru zrušil svá dvě předchozí rozhodnutí v Tempelově kauze a tím ji znovu otevřel. Minulý týden pak zrušil odsuzující rozsudek na doživotí.

Lidská práva vrahů

V návaznosti na to rozhodl tento čtvrtek Vrchní soud v Praze, že Tempel nemusí kvůli obvinění z dvojnásobné vraždy znovu do vazby. Současně však poukázal na to, že si má odsedět zbytek staršího trestu.

Starší rozsudek, za který je Tempel nyní ve vězení, pochází z roku 1996. Tempel alias Psychi tehdy dostal pět a půl roku za bankovní loupež.

V roce 1999 ho soud podmínečně propustil z vězení. Kvůli tomu, že byl během pětileté podmínky obviněn a pak i odsouzen za další loupež, však soud později rozhodl, že si Tempel musí původní trest odsedět v celé délce.

Během následujících měsíců by měl pokračovat i proces kvůli obvinění Tempela za dvojnásobnou vraždu. Ústavní soud jej totiž nevrátil úplně na začátek, ale pomyslně do roku 2007, kdy byl Tempel zbaven obžaloby a státní zástupce podal proti tomuto rozhodnutí odvolání.

Kauzu tak bude znovu řešit pražský vrchní soud. Kdy ji začne projednávat, zatím není jasné. „Termín nařízení veřejného zasedání v současné době ještě nelze predikovat,“ uvedla mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová.

Reklama

Doporučované