Hlavní obsah

Ptačí chřipka se potvrdila v dalším chovu kachen firmy Perena a ve dvou malochovech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Veterináři potvrdili další tři ohniska ptačí chřipky. V Královéhradeckém kraji ve Starém Bydžově jde o chov firmy Perena, kde je 9000 kachen. Je to desátý pozitivně testovaný chov této společnosti.

Článek

Další ohniska jsou v malochovech v obci Třebotov v Praze - západ a v obci Vysočany na Tachovsku, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Letos se tak choroba potvrdila v 31 ohniscích v chovech drůbeže a v 19 případech u volně žijících ptáků.

V chovu Pereny provedli veterináři testy, protože v něm významně poklesla snůška vajec. V dalších dvou chovech uhynula většina ptáků.

Likvidaci kachen ve Starém Bydžově provedou hasiči, stejně jako likvidaci jiných chovů firmy Perena. Utrácení kachen by mělo začít v pátek a hasiči by vše chtěli v pátek i ukončit, řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je v ČR vybitá již většina rodičovských hejn kachen, budou-li ohniska přibývat, může nastat úplný výpadek produkce jednodenních kachňat v ČR. Situace se podle ní určitě promítne v nedostatku kachen na výkrm v ČR. Nutné je podle ní vyšetřit, jak se mohla choroba v chovech Pereny šířit a zamezit rozšiřování.

„Nezbývá nám než opakovaně apelovat na všechny chovatele drůbeže o dodržování biologické bezpečnosti v chovech drůbeže a zamezení kontaktu drůbeže s volně žijícím ptactvem,“ dodala.

V chovu Pereny provedli veterináři výtěry, protože v něm významně klesla snůška. „Chovatel nahlásil úhyn devíti z 14 chovaných nosnic, které se mohly dostat do kontaktu s volně žijícími ptáky z nedalekých rybníků,“ popsal situaci v Třebotově Vorlíček. V chovu na Tachovsku uhynula většina z 11 nosnic a kachen. Ve všech případech šlo o subtyp choroby H5N8.

„Příslušné krajské veterinární správy vymezí tříkilometrová ochranná pásma a pásma dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech vyhlásí mimořádná veterinární opatření,“ dodal mluvčí.

Nemoc letos zasáhla mimo jiné velký chov 170.000 slepic v Kosičkách na Královéhradecku. Kosičky leží v oblasti, kde bylo od poloviny března zasaženo ptačí chřipkou devět chovů kachen společnosti Perena se 75.000 ptáky.

Ptačí chřipka je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby se neprokázal z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

Reklama

Doporučované