Hlavní obsah

Půjčovny šatů jsou na hranici přežití. Doufají v rozvolnění a konání svateb

Foto: Pixabay.com

Kvůli odkládaným svatbám je menší zájem o svatební a společenské šaty.

Reklama

Rušení plesů, tanečních, oslav a odkládání svateb se podepsaly na podnikání butiků se společenskými a svatebními šaty. Doufají, že je zachrání alespoň svatby v letní a podzimní sezoně. Další lockdown by je ale mohl položit.

Článek

Od loňského března, kdy pandemie koronaviru utnula společenský život, se akce jako plesy, taneční a další události téměř nekonají. Opatření se dotýkají také svateb, a proto je páry odkládají. Salony se společenskými a svatebními šaty se ale zatím drží.

Kvůli opatřením přišly nejen o zápůjčky svatebních, ale i společenských šatů, což se značně podepsalo na jejich podnikání.

Od března 2020 klesly tržby ostravskému salonu Mierva o 80 procent. „Loni jsme částečně přišli o plesovou sezonu, letos o celou. Nekonaly se ani firemní večírky, taneční, rodinné oslavy v restauracích, což nás ovlivnilo,“ říká majitelka salonu Hana Mierva.

Její podnik částečně zachraňoval e-shop. „Když si ale nemáte šaty kam vzít, proč by si je někdo kupoval,“ dodává a stejně jako mnoho dalších obchodníků čeká na rozvolnění restrikcí.

I když se momentálně mohou konat alespoň svatby, řadu snoubenců odrazuje maximální počet 15 hostů, mezi které se počítá nevěsta se ženichem i oddávající. Zavření hospod je připraví o svatební hostinu, což je další z důvodů, proč událost odkládají.

Přestože je alespoň malý zájem o svatební šaty, půjčovny a prodejny přicházejí o další klienty z řad svatebčanů. „Pokud snoubenci svatbu rovnou nezrušili, tak se konaly malinké svatby doma, takže jsme přišli o tržby za šaty pro svatební hosty,“ popisuje Mierva.

Pandemie se dotkla také podniku Nuance, prvního multioborového svatebního domu v Česku, který je na trhu od roku 1990. Spadají pod něj například svatební salony Pronovias Store, Nicole Milano, Rosa Clará, společenský butik Marfil nebo pánský butik Wilvorst.

Podle majitelky Nuance Vladimíry Blažkové je paradoxem doby, že i když jsou svatby povolené, salony musí zůstat zavřené. „Situace je nesnadná a dle mého názoru nespravedlivě nastavená. Máme 500 metrů čtverečních plochy a mohli bychom bezpečně obsloužit jednotlivé nevěsty daleko bezpečněji než v supermarketech,“ říká Blažková.

Lockdown salon Nuance připravil v letní sezoně o 50 procent obratu, v zimní už o 80 procent. V první vlně koronaviru musel podnik dokonce propouštět zaměstnance.

Obyčejně během plesové sezony většina maturantek a ostatních žen míří do podobných prodejen, aby si vybraly plesovou róbu. Kvůli zákazu vnitřních hromadných akcí však salonům zůstává oblečení viset na věšácích. „Typické blýskavé plesové šaty se neprodávaly vzhledem k tomu, že se plesy nesměly konat,“ uvádí Mierva. Salon Nuance zájemkyně o společenské šaty sice měl, ale protože by si je klientky neměly kam vzít, nakonec z potenciálních objednávek sešlo.

Prodejny a půjčovny alespoň dosáhnou na kompenzační bonusy na zaměstnance a příspěvky na nájem od státu, které jsou určeny zavřeným podnikům. Podle Miervy je ale 500 nebo tisíc korun na zaměstnance málo, i když salon provozuje především s rodinou a další zaměstnance nemá. „Odvedeme sociální a zdravotní pojištění a DPH a co nám zbude? Určitě by všichni byli raději, kdybychom mohli podnikat normálně, bez omezení,“ uvádí.

Na to upozorňuje i Blažková, protože nájem a mzdy zaměstnanců zdaleka nejsou všechny náklady, jež podnikatelé v tomto oboru musí hradit. „Musíme platit faktury za zboží, které nám teď leží ve skladě, telefon a energie. Na vlastní životní náklady nic nedostáváme již mnoho měsíců. Myslím, že se v podstatě nikdo nezabývá tím, z čeho mají podnikatelé žít,“ zdůrazňuje Blažková.

Podnikatelé mohou od 19. dubna žádat o podporu z nového programu COVID – Nepokryté náklady, jehož podmínkou je pokles obratu o 50 procent oproti lednu a únoru 2019. „Vzhledem k tomu, že jsme letos otevřeli alespoň e-shop, o kousek na kompenzaci nedosáhneme,“ říká Blažková.

Postupné rozvolňování a blížící se jarní a letní měsíce, kdy se koná nejvíce svateb, jsou pro takové podniky nadějí. „Teď se situace začíná pomalu zlepšovat a objednávky se zvedají. Většina snoubenců zřejmě předpokládá, že v létě budou svatby opět povoleny v přijatelnějším režimu,“ popisuje Mierva.

Podle podniků má otevření smysl už jen proto, že budoucí nevěsty čekají na to, aby si mohly šaty vyzkoušet. „Máme nové kolekce 2021 a přes všechny překážky jsme připraveni na nápor nevěst, který přijde,“ sděluje Blažková. Salony doufají, že jim tržby zvýší i ostatní svatebčané. „Očekáváme, že budou nakupovat až těsně před svatbou. Není se čemu divit, když nikdo neví, kolik hostů vlastně bude možné pozvat,“ říká Mierva.

I proto salony ještě vydrží, další lockdown by je ale mohl položit. „Otázkou bude, jak se takto plošně poškozená ekonomika projeví v souvislostech v celé společnosti a jak zasáhne do solventnosti zákazníků a procesu výroby šatů,“ přemýšlí Blažková.

Pozitivní zprávou by pro salony bylo, kdyby se letošní svatební sezona protáhla až do podzimních měsíců, což by znamenalo větší tržby. „Jestli se letos místo další uzávěry, jako tomu bylo v říjnu, svatby protáhnou do podzimu a zimy, svitne naší branži jiskra naděje,“ popisuje Blažková. Majitelka salonu Mierva k tomu dodává, že pokud se tato situace nebude opakovat další rok, jejich podnikání ještě přežije.

Reklama

Doporučované