Hlavní obsah

Půl miliardy pro Čechy od Volkswagenu, obvinění ze sestřelu MH17 a čeští právníci a #MeToo

Večerní zprávy 19. června 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:02 – Pokuta Volkswagenu za Dieselgate

Dohra aféry Dieselgate i v České republice – podle zatím nepravomocného rozsudku má koncern Volkswagen zaplatit českým majitelům aut obří pokutu – 553 milionů korun. Exkluzivně to zjistila Televize Seznam a podrobnosti ve Večerních zprávách přináší reportér Vojtěch Blažek.

03:40 – Ochrana vody v Česku

Chraňme vodu a půdu ústavou – burcují politici napříč politickým spektrem. Jako první s hotovým návrhem přichází KSČM – Česká republika má podle ní zvelebovat přírodní zdroje a podobnou cestou chce jít i vláda. Na druhou stranu se ale připravují projekty, které tu nejlepší půdu nenávratně mění.

07:10 – Za sestřelení letadla nad Ukrajinou mají jít před soud čtyři muži

Svět zná jména prvních lidí, kteří nesou vinu za smrt 298 cestujících na palubě malajsijského letounu MH17 – podle mezinárodních vyšetřovatelů jde o Rusy Igora Girkina, Sergeje Dubinského a Olega Pulatova. Čtvrtým, na koho je vydán mezinárodní zatykač, je Ukrajinec Leonid Charčenko. My už teď míříme do Nizozemska, kde dnes vyšetřovatelé na tiskové konferenci promluvili. Je tam novinář Tomáš Etzler, který vysvětlí, kdo jsou obvinění a jak probíhalo samotné vyšetřování.

10:10 – Podrobnosti o bytech, na kterých Praha 1 prodělala miliony

Desítky obviněných politiků, desítky pochybně prodaných lukrativních bytů – o velké kauze z centra Prahy jsme vás už informovali v předchozích dnech. Policisté v tomto týdnu postupně předávají obvinění zastupitelům a úředníkům Prahy 1 kvůli prodeji městských bytů. A my teď máme podrobnosti, o jaké nemovitosti šlo.

11:47 – Za necelé dva roky uteklo z Barmy milion Rohingů

Před necelými dvěma lety začali prchat – a i když je jejich proud o něco slabší, rozhodně neustal. Od srpna 2017 uprchlo z Myanmaru do sousední Bangladéše na milion Rohingů – tedy členů tamní muslimské menšiny, kterým v zemi byla upírána i základní lidská práva.

14: 22 – Obcházení pravidel pro půjčky

Dvojité úroky nebo vysoké sankce za více druhů provinění proti pravidlům půjčky – i to jsou způsoby, jak podle organizace Člověk v tísni obcházejí někteří poskytovatelé legislativou stanovené hranice. I kvůli tomu tak z půjčky pár tisíc může vzniknout velký dluh. Organizace to oznámila při představení aktualizovaného „Indexu odpovědného úvěrování“.

15:13 – Čeští právníci a #MeToo

Kauza sexuálních skandálů producenta Harveyho Weinsteina, která stála za vznikem hnutí MeToo, má českou dohru. Tuzemští právníci se ostře staví proti odchodu jeho advokáta Ronalda Sullivana z Harvardské univerzity. Ten měli vyvolat studenti práv, protože se jim nelíbilo, že svou praxí údajně snižoval závažnost tématu sexuálního zneužívání.

Reklama

Související témata:

Doporučované