Hlavní obsah
Online

Evropská komise žádá otevření hranic, Německo své kroky hájí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Německo chce zrušit vstupní karanténní omezení co nejdříve, přednost má ale ochrana obyvatel, uvedl německý státní tajemník pro evropské záležitosti Michael Roth, podle kterého se z Česka do Německa dostává mutace koronaviru. Brusel v pondělí odeslal Německu a dalším pěti zemím EU dopis, v němž požaduje do deseti dnů vysvětlit nutnost zpřísněného režimu na hranicích. EK vyzvala členské státy, aby respektovaly principy volného pohybu osob.

- Izraelská novinářka Gili Cohenová na Twitteru informovala o tom, že Česká republika spolu s Hondurasem a Guatemalou obdrží tisíce vakcín z izraelských zásob. Upozornila také na to, že jde o země, které přesunuly své diplomatické mise do Jeruzaléma nebo tam otevřely ambasádu.

- Bilance zemřelých po nákaze koronavirem v USA je srdcervoucí, prohlásil v úterý prezident Joe Biden poté, co země překročila hranici 500 000 úmrtí spojovaných s covidem-19, zdaleka nejvíce ze všech světových států. Podle předního epidemiologa Anthonyho Fauciho významně přispěly k současnému stavu pandemie v USA politické rozpory.

  • Vakcínu od Izraele dostane i Maďarsko

    Podle izraelské stanice Kan má vakcíny výrobce Moderna od Izraele obdržet také Maďarsko. Již dříve bylo oznámeno, že očkování dostane i Česko, Honduras a Guatemala.

  • Netanjahu podle Gance obchoduje s vakcínami výměnou za diplomacii

    Izraelský ministr obrany Benny Ganc v úterý odsoudil plán premiéra Benjamina Netanjahua darovat přebytečné vakcíny proti covidu-19 Palestincům a několika státům výměnou za diplomatické výhody. Informoval o tom web The Times of Israel. Izrael na žádost premiéra Andreje Babiše zaslal Česku 5 000 dávek vakcíny od americké společnosti Moderna. Podle izraelských médií mají vakcíny od Izraele obdržet také Honduras a Guatemala.

    „Fakt, že Netanjahu obchoduje s vakcínami izraelských občanů, které byly hrazeny z jejich daní, aniž by se zodpovídal, ukazuje, že si myslí, že řídí monarchii, nikoli stát,“ napsal na Twitteru Ganc. „Takový proces vyžaduje diskusi a schválení. Pouze bezpečnostní, diplomatické a naléhavé lékařské potřeby mohou takový proces ospravedlnit a Netanjahu to musí oznámit veřejnosti nebo to přinejmenším nechat schválit na příslušných fórech,“ uvedl.

  • Nizozemsko uvolní některá opatření, zákaz vycházení ale ponechá

    Nizozemsko příští týden uvolní některá opatření proti šíření koronaviru, kvůli vzrůstajícím počtům nově nakažených však ponechá v platnosti kontroverzní zákaz nočního vycházení. Podle agentury DPA to v úterý oznámil premiér Mark Rutte.

    Od 2. března budou smět opět otevřít kadeřnictví, salony krásy a masážní provozovny. Obchody budou moci přijímat omezený počet zákazníků po předchozím objednání. Lidé do 28 let budou smět sportovat ve venkovních prostorách. Žáci vyšších ročníků se budou moci vrátit do škol, byť zatím pouze na jeden den v týdnu. Základní školy se k prezenční výuce vrátily už před dvěma týdny.

  • Ve Francii po nákaze covidem-19 zemřelo už přes 85 000 lidí

    Počet úmrtí po onemocnění covidem-19 ve Francii přesáhl 85 000. Opět roste počet pacientů na jednotkách intenzivní péče i počet infikovaných. Země s 68 miliony obyvatel eviduje 20 064 nově potvrzených případů koronavirové nákazy. Dosud Francie zachytila 3,63 milionu případů infekce, což je šestý nejvyšší počet na světě.

    Ve Francii už po nákaze covidem-19 zemřelo 85 044 lidí, což je sedmý nejvyšší počet na světě. Za posledních 24 hodin přibylo 431 úmrtí. V posledních sedmi dnech umíralo v průměru 319 lidí s covidem denně. Vývoj epidemie ve Francii není příznivý. Dnes oznámený počet nově infikovaných je vyšší oproti pondělku, kdy bývají denní nárůsty tradičně nižší, ale i oproti minulému úterku.

  • Venezuelská vláda a opozice se dohodly na nákupu vakcín

    Venezuelská vláda a opozice se dohodly na financování nákupu vakcín proti covidu-19 skrze program Světové zdravotnické organizace (WHO) Covax. Preparáty budou zaplaceny prostředky, které byly Venezuele zmrazeny v zahraničí v rámci sankcí proti vládě Nicoláse Madura. Uvedla to v úterý agentura Reuters s odvoláním na poradce pro zdravotnictví venezuelského opozičního vůdce Juana Guaidóa. Uvolnění prostředků musí posvětit také americké úřady.

  • V Severním Porýní-Vestfálsku jsou připraveni přijmout české pacienty

    Nejlidnatější spolková země Německa, Severní Porýní-Vestfálsko, nabídla pomoc s péčí o pacienty nakažené koronavirem. Seznam Zprávám to potvrdil český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

    „V reakci na telefonát kancléřky s premiérem místní vláda spontánně nabídla i zde místa pro české covidové pacienty,“ řekl Kafka po návštěvě Severního Porýní-Vestfálska. „Řešilo by se to přes univerzitu v Münsteru,“ uvedl. Nabídku Kafka předal českému Ministerstvu zdravotnictví. Český konzulát v Düsseldorfu by podle Kafky mohl pomoci s další komunikací.

  • Slovensko hlásí rekordní počet hospitalizovaných. Vědci mluví o zpřísnění opatření

    Předseda slovenské vlády Igor Matovič se odpoledne sešel s vědci a odborníky k jednání o případných dalších opatřeních na zlepšení nepříznivé epidemické situace v zemi. Biochemik Pavol Čekan novinářům zhruba po pětihodinové schůzce pouze řekl, že diskuse bude pokračovat ve středu a že její průběh nehodlá komentovat. Někteří vědci se před setkáním s premiérem vyslovili pro další zpřísnění režimu na hranicích s cílem zamezit šíření nakažlivějších mutací koronaviru a také snížit mobilitu v zemi.

  • Německo má 3883 nově nakažených, podle Merkelové je ve třetí vlně

    V Německu přibylo za uplynulý den 3883 nových případů nákazy koronavirem, tedy zhruba stejně jako před týdnem. Nových obětí covidu-19 zaznamenala země 415, před týdnem bylo úmrtí 528. Informoval o tom dnes Institut Robert Kocha (RKI). I v Německu se mezitím dál šíří nakažlivější koronavirová mutace B.1.1.7, která byla koncem minulého roku poprvé odhalena v Británii; už se podílí na 30 procentech případů nákazy v Německu. Kancléřka Angela Merkelová v úterý podle zdrojů agentury Reuters poslancům své konzervativní frakce (CDU/CSU) řekla, že Německo prochází třetí vlnou pandemie.

  • Skotsko ohlásilo plán opatrného odchodu z koronavirové uzávěry

    Skotsko ohlásilo postupný odchod z koronavirové karantény. Odehrávat se bude ve třech etapách, z nichž první začne v polovině března návratem části dětí do škol. Poslancům parlamentu v Edinburghu to v úterý oznámila skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

    Podle skotské premiérky se všichni žáci na základních a někteří na středních školách vrátí k prezenční výuce 15. března. Od tohoto data se budou také moci setkávat ve venkovních prostorách čtyři lidé ze dvou domácností. V další fázi, která nastane 5. dubna, se dál uvolní omezení spojená s vycházením. O tři týdny později pak začne platit nový systém etapovitého rozvolňování, který vláda zveřejní v polovině března. Sturgeonová na rozdíl od Johnsona zatím neoznámila termín, kdy budou moci lidé opět jezdit na dovolenou či pořádat hromadné akce.

  • Světová banka pohrozila, že Libanonu pozastaví financování vakcín

    Světová banka v úterý pohrozila, že Libanonu pozastaví financování vakcín proti covidu-19. Oznámení zdůvodnila tím, že se v rozporu s pravidly bez předchozí registrace nechali naočkovat někteří libanonští poslanci. Informovala o tom agentura AP.

    Libanon se potýká s tíživou finanční a ekonomickou krizí a výpadek financí na vakcíny by mohl situace ještě zhoršit. Minulý měsíc Světová banka rozhodla, že poskytne Libanonu 34 milionů dolarů (723 milionů Kč) na očkování proti covidu-19. Částka má umožnit naočkování zhruba dvou milionů Libanonců.

  • Ukrajina se dočkala první zásilky vakcíny proti covidu-19

    Po sérii zpoždění a silné kritice na adresu ukrajinských úřadů se v úterý Ukrajina dočkala první dodávky vakcíny proti covidu-19. Vláda doufá, že ve středu bude moci zahájit očkovací kampaň, uvedla agentura AFP. Půl milionu dávek vakcíny AstraZeneca vyrobených v Indii a prodávaných pod názvem Covishield dorazilo ráno na kyjevské letiště Boryspil, sdělilo ukrajinské ministerstvo zdravotnictví agentuře AFP. Podle listu Ukrajinska pravda jde o dodávku postačující pro očkování čtvrt milionu lidí. Účinnost této vakcíny se přitom pohybuje mezi 62 až 90 procenty, podle dávkování.

  • Island umožní shromažďování až 50 lidí

    Island, který má velmi nízké počty nových případů koronavirové infekce, povolí od středy setkání až 50 lidí místo dosavadních 20. Na sportovní utkání, do divadel a kin bude vpuštěno až 200 sedících diváků za předpokladu, že mezi sebou budou dodržovat alespoň jednometrové mezery. Oznámila to v úterý podle agentury DPA islandská ministryně zdravotnictví Svandís Svavarsdóttirová.

  • Evropská komise žádá otevření hranic, Německo své kroky hájí

    Německo chce zrušit vstupní karanténní omezení co nejdříve, přednost má ale ochrana obyvatel. V úterý to podle agentury Reuters řekl německý státní tajemník pro evropské záležitosti Michael Roth, podle kterého se z Česka do Německa dostává mutace koronaviru.

    Evropská komise v posledních dnech opakovaně kritizovala Německo za zavedení hraničních kontrol s Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. Brusel v pondělí odeslal Německu a dalším pěti zemím EU dopis, v němž požaduje do deseti dnů vysvětlit nutnost zpřísněného režimu na hranicích. Výtky se týkají také Belgie, která nyní povoluje lidem vycestovat ze země jen v naléhavých případech. Dalšími adresáty dopisu jsou Maďarsko, Dánsko, Finsko a Švédsko.

    „Doufáme, že se nám podaří najít uspokojivé řešení bez nutnosti podnikat právní kroky, které mohou být zdlouhavé,“ řekl dnes novinářům mluvčí EK Christian Wigand, podle něhož komise vyzvala státy, aby respektovaly principy volného pohybu osob.

  • Řečtí lékaři stávkovali kvůli pracovním podmínkám během epidemie

    V Řecku v úterý stávkovali a demonstrovali lékaři kvůli zhoršeným pracovním podmínkám, jež panují v posledních měsících v tamních nemocnicích kvůli epidemii koronaviru. Zdravotníci po řecké vládě požadují, aby zaměstnala v nemocnicích více personálu, uvedla agentura Reuters. Ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie je epidemická situace v Řecku poměrně příznivá, jednotky intenzivní péče jsou ale přetížené.

    Lékaři chtějí, aby vláda nechala otevřít nové jednotky intenzivní péče pro pacienty nakažené koronavirem a zaměstnala v nemocnicích více personálu. Lůžka na jednotkách s intenzivní péčí jsou v současnosti obsazená z 80 procent, což lékaři považují za kritický stav.

  • Britská mutace připadá na 30 procent případů v Německu

    I v Německu se mezitím dál šíří nakažlivější koronavirová mutace B.1.1.7, která byla koncem minulého roku poprvé odhalena v Británii. Podle svazu Akreditovaných zdravotnických laboratoří (ALM) se nyní podílí na 30 procentech případů koronavirové nákazy v Německu.

  • Česko, Guatemala a Honduras obdrží od Izraele tisíce vakcín

    Izraelská novinářka Gili Cohenová na Twitteru informovala o tom, že Česká republika spolu s Hondurasem a Guatemalou obdrží tisíce vakcín z izraelských zásob. Upozornila také na to, že jde o země, které otevřely ambasády nebo přesunuly své diplomatické mise do Jeruzaléma.

  • Maďarsko se chystá očkovat čínskou vakcínou jako první v EU

    Maďarsko ve středu začne jako první země v Evropské unii očkovat vakcínou proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na facebookové stránky maďarské vlády. Maďarský regulační úřad tento preparát nedávno schválil pro nouzové použití, aniž čekal na doporučení od Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA).

  • Ve Španělsku je nákaza koronavirem na ústupu

    Také Španělsko v posledních dnech hlásí výrazné zlepšení epidemické situace, která tam byla nejhorší koncem ledna, kdy počet nových případů za 14 dní na sto tisíc obyvatel dosáhl 900. V pondělí vláda oznámila 252 nových případů na 100 000 obyvatel za dva týdny, podobný údaj hlásila naposledy koncem prosince.

    Některé španělské regiony v posledních dnech oznámily zmírnění restrikcí. Hlavní epidemiolog Fernando Simón ale v pondělí varoval před větším uvolňováním. Například region Kastilie-León prodlouží otevírací dobu restaurací o dvě hodiny, do desáté večer, kdy začíná noční zákaz vycházení. Galicie od pátku otevře restaurace, zatím jen do šesti večer, a povolí omezené setkávání lidí z různých domácností ve většině regionu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy