Hlavní obsah

Půl roku Češi pracují na stát, druhou půlku na sebe. Poměr se zhoršuje

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Den daňové svobody letos v Česku připadne podle výpočtu poradenské společnosti Deloitte na 30. června. Daňoví poplatníci tak budou v letošním roce pracovat na odvod daní 181 dní, tedy o jeden den více než loni.

Článek

Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho celý příjem připadá státu. Špatná zpráva je, že prakticky až do prázdnin Češi pracují na svůj stát.

Přibližně stejně jako Češi jsou na tom letos Britové a Norové. Nejvíce dnů budou daně pro stát odvádět poplatníci v Dánsku, naopak nejméně v Rumunsku a Bulharsku. Slováci budou mít den daňové svobody 4. června.

„V roce 2020 by se měla celková daňová zátěž v české ekonomice opět mírně zvýšit. Dlouhodobě míra zdanění v Česku stoupá. Podle data dne daňové svobody patříme zhruba do poloviny mezi zeměmi EU podle výše celkové daňové zátěže,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Upozornil, že hned v úvod roku vzrostly sazby spotřebních daní za tabákové výrobky, z lihu a hazardu. Zvýšení celkové daňové zátěže by naopak podle něj mělo zmírnit snížení DPH u vodného, stočného, stravovacích služeb, točeného piva či kadeřnických služeb. „Celkovou daňovou zátěž ovlivní také další zvýšení výdajových paušálů,“ dodal.

Metodika Deloitte pro výpočet dne daňové svobody rozděluje rok na dvě části v poměru odpovídajícím podílu celkových daňových příjmů vládního sektoru a čistého národního důchodu. Den daňové svobody v Česku stanoví také Liberální institut. Ten využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu. Institut zatím výpočet pro letošní rok nezveřejnil.

Reklama

Doporučované