Hlavní obsah

Putin a jeho kamarádi z KGB se opět sešli u jednoho stolu, zavzpomínali na staré časy

Putin poblahopřál svému bývalému nadřízenému z KGB. Video: Josef Mačí

 

Reklama

Na narozeninové oslavě bývalého velitele KGB Lazara Matvejeva se sešli jeho agenti Vladimir Putin, Nikolaj Tokarev a Sergej Čemezov.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin rád vzpomíná na své působení v sovětské tajné službě KGB. Znovu si ji připomněl při narozeninách svého bývalého nadřízeného Lazara Matvejeva, kterému přišel poblahopřát.

„Nikdy nezapomeneme, co jste udělal pro nás a pro naši zemi. Velmi dobře si to pamatujeme. Pracovat s vámi byla dobrá škola života, a to jak na osobní, tak na profesionální úrovni,” ocenil Matvejevovu službu vlasti Putin, který mu daroval hodinky a kopii výtisku deníku Pravda ze dne jeho narození v roce 1927.

Agent Putin sloužil pod Matvejevovým velením v letech 1985 až 1990 ve východoněmeckých Drážďanech a používal krycí identitu překladatele. Putinovým úkolem bylo sbírat informace o sovětských nepřátelích, hlavně tedy o Severoatlantické alianci.

Na narozeninovou oslavu ho doprovodili další jeho kolegové z drážďanské pobočky KGB Nikolaj Tokarev a Sergej Čemezov - dnes šéfové státních firem Transněft a Rostěch. Ačkoliv Putin odešel z tajné služby v roce 1991, navázal na své předešlé zkušenosti i v politice, kde se obklopil právě bývalými kolegy z KGB. Zvlášt poté, co se stal v roce 2000 prezidentem.

Reklama

Související témata:

Doporučované