Hlavní obsah

Putin má před sebou nelehké období. Problém představují chudoba, sankce a velké výdaje na zbrojení

Jakých bude příštích šest let s Putinem? Odpovídá komentátor ČRo Libor Dvořák.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Co čeká znovuzvoleného ruského prezidenta Vladimira Putina v příštích šesti letech? Moderátorce Seznam TV odpovídal novinář, komentátor a překladatel Libor Dvořák.

Článek

Vladimir Putin se bude potýkat se značně komplikovaným obdobím, míní komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. Tvrdí, že podle odhadů českých expertů se ekonomický růst Ruska bude pohybovat kolem jednoho či jednoho a půl procenta. To zdaleka nepokryje rozsáhlé sociální programy, které mají pomáhat chudým obyvatelům. Rusů, kteří nemají dostatečné finanční prostředky na jídlo ani oblečení, je dnes více než 20 milionů lidí (přibližně 15 procent obyvatelstva).

Situaci v Rusku nepomáhají ani dlouhodobě nízké ceny energetických surovin, jež byly od počátku století až doposud alfou a omegou ruského hospodářství.

Dalším faktorem jsou mezinárodní hospodářské sankce, které na Rusko v reakci na ukrajinskou krizi uvalila Evropská unie. V důsledku těchto ekonomických omezení klesly zahraniční investice do Ruska o 75 procent.

Tyto faktory, v kombinaci s obrovskými náklady na ozbrojené síly, podle Dvořáka povedou ke zvyšování tlaků na ruskou ekonomiku a prohlubování chudoby v zemi.

Reklama

Doporučované