Hlavní obsah

Putin nechal zabít desítky svých spoluobčanů, říká slavný americký novinář

Svět bez obalu: To, co se teď děje v Rusu, je selektivní teror, říká americký novinář David Satter.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exkluzivní rozhovor se známým americkým novinářem Davidem Satterem, autorem knihy Čím méně víte, tím lépe spíte. Pojednává o ruské cestě k teroru a diktatuře za Jelcina a Putina.

Článek

„Co je opravdu příznačné pro současné Rusko? Je to jeho sovětské dědictví. Představa, že jednotlivec neznamená nic. Že je jenom materiálem v rukou státu. A že to je tak v pořádku,” říká novinář a publicista David Satter, který v Sovětském svazu a později v Rusku působil dlouhá léta jako novinář.

Do země přišel v roce 1976 jako korespondent pro London Financial Times, později psal pro Wall ­Street Journal; v roce 2013 byl ovšem z Ruska vypovězen.

Říká, že důkazů o zločinech, které ruský režim provádí svým občanům, je celá řada. „Asi nejvážnějším zločinem, za kterým podle mě stála ruská bezpečnostní služba FSB, byly například bombové útoky na obytné domy v Moskvě a dalších městech, ke kterým došlo v roce 1999, čímž začínám i svoji knihu. Putin by se bez tohoto teroristického útoku nedostal k moci. Tyto útoky změnily atmosféru v Rusku. Z Putina se stal zachránce národa. Stal se z něho člověk, který pozatýkal lidi, kteří byli zodpovědní za teroristický útok proti nevinným ruským obyvatelům zabitým v jejich vlastních domovech.“

Satter je považován za odborníka na Rusko, za vynikajícího znalce prostředí. „Když se podíváme do období 90. let, kdy v Rusku probíhala privatizace, tak tu jsou údaje o úmrtnosti, které absolutně neodpovídají předchozím trendům,” říká v exkluzivním rozhovoru. „Představte si, že se najednou objevil rozdíl mezi předpokládanou úmrtností a tou skutečnou a činil 6 milionů lidí. Jinými slovy, v Rusku v období takzvaných reforem došlo k demografické katastrofě, která se dá přirovnat k situaci země, která je ve válce. Šlo o náhodu? Podle mě ne.“

Satter dále tvrdí: „V Rusku bylo zabito velké množství novinářů a odpůrců režimu. To číslo ale není tak vysoké, když ho budeme porovnávat třeba s obdobím Stalinovy vlády – během Velkého teroru. Ale lidé, kteří byli zabiti, jsou velmi signifikantní a důležití. Například Boris Němcov – to byl nejschopnější vůdce opozice. Anna Politkovská byla významná investigativní novinářka. Sergej Juščenko a Jurij Šechačiken – dva poslanci Dumy, kteří vyšetřovali teroristické útoky z roku 1999. Tito lidé, kteří byli zabiti, nebyli zavražděni náhodou. A stejně tak i další. Asi bychom mohli mluvit o desítkách mrtvých. I když to nejsou desítky tisíc nebo miliony, tak to má paralyzující vliv na celou společnost. Každý, kdo chce být opravdovou seriózní opozicí, musí mít tyto příklady v hlavě. Včetně toho, že skutečné spravedlnosti nikdy není učiněno zadost. To, co teď máme v Rusku – uvnitř této země – je režim selektivního teroru,” tvrdí David Satter.

Rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Jde o součást pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované