Hlavní obsah

Putin označil výbuch v petrohradském supermarketu za teroristický čin

Putin označil středeční výbuch v Petrohradě za teroristický činVideo: AP

 

Reklama

Petrohradský rodák Vladimir Putin označil výbuch v tamním supermarketu za teroristický čin. Uvedl to při vyznamenávání vojáků za tažení v Sýrii.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek označil středeční výbuch v petrohradském supermarketu, který zranil 13 lidí, za teroristický čin. Nařídil tajné službě FSB, aby při zadržení teroristů postupovala podle zákona, „avšak při ohrožení života nebrala zajatce a zlikvidovala (teroristy) na místě“, jak uvedla agentura TASS.

Putin, který sám pochází z Petrohradu, hovořil při vyznamenávání vojáků za tažení v Sýrii. Připomněl, že nedávno FSB překazila jiný teroristický útok, a také varoval, že bezpečnostní situace v zemi by byla mnohem horší, kdyby se do Ruska vrátily tisíce či stovky teroristů válčících v Sýrii.

V okamžiku exploze se v nákupním centru podle ruské televize nacházelo několik stovek lidí. Původně úřady hovořily o desítce zraněných. Zástupkyně petrohradského gubernátora ve čtvrtek podle agentury Interfax upřesnila, že výbuch zranil 13 lidí, pět z nich odmítlo hospitalizaci. Pět lidí utrpělo středně těžká zranění, stav tří pacientů je uspokojivý. Dva z nich mezitím podle úřadů nemocnice opustili, hospitalizováno tak zůstává šest lidí.

Podle vyšetřovatelů ve středu večer v petrohradském supermarketu vybuchlo podomácku vyrobené výbušné zařízení o síle odpovídající výbuchu 200 gramů trhaviny trinitrotoluen, označované též TNT či tritol. Účinek zvyšovaly další destruktivní prvky.

Útok se odehrál jen čtyři dny před příchodem Nového roku, což je v Rusku jeden z hlavních svátků.

Reklama

Doporučované