Hlavní obsah

Supermarketem v Petrohradu otřásl výbuch, deset lidí je v nemocnici

V supermarketu v Petrohradu vybuchla podomácku vyrobená bombaVideo: AP

 

Reklama

Podomácku vyrobené zařízení explodovalo v supermarketu zábavního centra Gigant Hall. Vyšetřovatelé nevyloučili pokus o teroristický útok. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Článek

V supermarketu petrohradského zábavního centra ve středu večer explodovalo podomácku vyrobené výbušné zařízení. Zatím je hlášeno deset zraněných lidí. Ti byli hospitalizováni a nikdo z nich není v ohrožení života. Desítky lidí byly evakuovány.

Případ se v této fázi vyšetřuje jako pokus o vraždu dvou a více lidí, zkoumají se ale „všechny možné verze”, sdělil Vyšetřovací výbor (SK). Podle SK, což je ruská obdoba americké FBI, výbuch nastal v supermarketu Křižovatka. Ten je umístěn v přízemí zábavního centra Gigant Hall.

„V obchodním centru se ozval výbuch podomácku vyrobeného zařízení naplněného destruktivními prvky,” sdělila médiím mluvčí Vyšetřovacího výboru Světlana Petrenková. Dodala, že vyšetřovatelé zatím nevylučují žádnou verzi události, tedy ani terorismus.

Bomba byla umístěna v jednom z boxů, kam si zákazníci odkládají tašky.

Šéf oddělení SK v Petrohradě Alexandr Klaus uvedl, že po výbuchu bylo do nemocnic převezeno deset lidí. Podrobnosti o povaze zranění zatím úřady nesdělily.

Agentura TASS s odvoláním na mluvčího petrohradského vicegubernátora napsala, že postižení jsou umístěni ve třech nemocnicích. Někteří se po ošetření budou moci vrátit domů. Podle jiného zdravotnického zdroje agentury lékaři hodnotí zranění jako středně těžké jen u jednoho pacienta.

Ruská státní televize RT oznámila, že z budovy bylo evakuováno přes 50 lidí. V okamžiku exploze se v centru nacházelo několik stovek lidí. Na místo se sjelo množství policejních aut, vozy záchranné služby a také hasiči.

Viktorija Gordějevová, která kolem supermarketu procházela krátce po explozi, agentuře AP řekla, že se lidé v okolí bojí vcházet do obchodů. „Panika nepropukla, ale lidé váhají jít do blízké lékárny a do obchodu s potravinami,” uvedla.

Výbuch také způsobil následný požár. Škody zřejmě nejsou nijak velké. Konstrukce budovy komplexu není podle dosavadních zjištění ohrožena.

Reklama

Doporučované