Hlavní obsah

Tisíce Rusů vyšly do ulic, Putinova oponenta Navalného zatkla policie

Vůdce ruské opozice Alexeje Navalného zatkla policie.Video: Josef Mačí

 

Reklama

V roce 2018 chce Alexej Navalnyj kandidovat proti Vladimiru Putinovi v prezidentských volbách.

Článek

Ruská policie zatkla opozičního lídra Alexeje Navalného, který organizoval protikorupční demonstrace po celém Rusku. Vlna protestů odstartovala na Dálném východě a přesunula se až na západ Ruska do Moskvy. Protesty jsou největší od znovuzvolení prezidenta Vladimira Putina na přelomulet 2011 a 2012.

V Moskvě demonstruje podle ruského ministerstva vnitra osm tisíc lidí. Novináři nestátních médií odhadli počet lidí na několik desítek tisíc. Úřady považují protest za nelegální.

Zatýkání v Moskvě začalo ještě před zahájením pochodu. Prakticky všechny ulice okolo trasy průvodu obsadila policie, stejně jako východy z metra. Navalného policie zatkla ještě před zahájením protestu na Tverské třídě.

Navalny: "Jsem v pořádku, pokračujte v protestu"

Opoziční vůdce Navalnyj, který chce napřesrok kandidovat v prezidentských volbách, byl podle ruských novinářů po zadržení dopraven na místní oddělení policie k sepsání protokolu o přestupku. Hrozí mu trest obecně prospěšných prací, pokuta nebo několikadenní vězení.

“Lidi, jsem v pořádku. Není třeba bojovat za moje propuštění. Běžte na Tverskou třídu. Naším dnešním úkolem je protest proti korupci,” napsal krátce po zadržení Navalnyj na Twitteru.

Policie "vyklidila" Puškinovo náměstí

Ke srážkám s policií došlo na Puškinově náměstí, jednom z nejrušnějších v Moskvě. Protestující zde skandovali hesla: “Putin je zloděj” nebo “Rusko bez Putina”.

Demonstrace zažehl film, který natočil Navalného Fond boje s korupcí. Premiér Dmitrij Medvěděv se podle autorů obohatil na úkor státu. Medveděv prý ovládá ohromné pozemky v elitních lokalitách, vlastní dvě jachty, byty v historických vilách nebo vinařství v Itálii. Snímek vidělo na internetu 11 milionů lidí.

Policie popřela, že by proti demonstrantům použila obušky a pepřový sprej, podle svědků ale neuniformované osoby proti demonstrantům zasáhly slzným plynem. Kanceláře Navalného Fondu boje s korupcí obsadila policie. Budova byla evakuována, údajně kvůli anonymní hrozbě pumovým atentátem.

Protesty dnes zasáhly až 80 ruských měst, jen ve 20 z nich byly demonstrace povoleny. V Petrohradě podle stanice Echo Moskvy do ulic vyšlo až 20 tisíc lidí. V Novosibirsku radnice shromáždění zakázala, ale soud zákaz zrušil. V centru města se sešlo podle policie 1 500, podle organizátorů 4 tisíce lidí.

Reklama

Doporučované