Hlavní obsah

Původní mapa světa medvídka Pú se vydražila za dvanáct milionů korun

Mapa ke knížkám o medvídkovi PúVideo: AP

 

Reklama

Originál původní mapy ke knížkám o medvídkovi byl vydražen za 12 milionů korun. Jde o nejvyšší částku za ilustraci k dětské knížce. Ernest Howard Shepard ji vytvořil před více než devadesáti lety.

Článek

Stokorcový les, oslíčka Íjáčka, prasátko v pruhovaném tričku a medvídka Pú. To všechno ukázala kreslená mapa, která byla vydražena za více než dvanáct milionů korun. Před více než devadesáti lety ji namaloval britský kreslíř Ernest Howard Shepard. Ilustrace určily podobu kouzelného světa pohádkových knížek o Kryštůfku Robinovi a jeho kamarádovi medvídku Pú.

Nákres mapy provází čtenáře knížkou od prvních okamžiků. Obrázek na vnitřní straně přebalu má vzbuzovat představu, že si ho nakreslil sám Kryštůfek Robin. Popisky proto obsahují řadu gramatických chyb a překlepů.

Shepard svůj originál prodal už ve dvacátých letech. Od té doby se mapa dvakrát dostala do veřejné dražby, naposledy před půl stoletím. Jako nejdražší knižní ilustraci dětské knížky si ji nový majitel pořídil za dvanáct milionů korun.

Reklama

Doporučované