Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN už vyčerpala své možnosti. Do řešení severokorejské krize se možná vloží Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Sankce nejsou účinné, podle americké velvyslankyně při OSN by měl severokorejskou krizi možná začít řešit PentagonVideo: Reuters

 

Reklama

Stále se jedná o zpřísnění sankcí. Toto řešení je ale neúčinné. Jednou z možností je tak nyní podle Nikki Haleyové i vojenské řešení.

Článek

Rada bezpečnosti OSN už vyčerpala své možnosti k zastavení jaderného programu Severní Koreje. Prohlásila to americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. Situaci možná bude dále řešit Pentagon. Haleyová řekla, že nemá problém s tím, posunout řešení celé záležitosti do gesce amerického ministerstva obrany.

Jižní Korea a USA se shodly na posílení spolupráce. Prezidenti Mun Če-in a Donald Trump se shodli na nutnosti přísnějších sankcí vůči KLDR. Severní Koreu tak chtějí varovat, že její chování povede jen k další politické izolaci a ekonomickému nátlaku.

Sankce zpřísnila Rada bezpečnosti OSN nedávno, kvůli šestému severokorejskému testu. Tato opatření mimo jiné zakazují vývoz textilu, tedy druhé největší severokorejské vývozní položky. Omezují i dovoz ropy a zakazují vydávání nových pracovních povolení pro občany KLDR. Reakcí byly další severokorejské raketové testy.

Ri Čon-hui, hlavní hlasatelka severokorejské státní televize, byla po desetiletí tváří a hlasem diktatury. Teď se vrátila na obrazovky a ohlašuje další testy.

Reklama

Doporučované