Hlavní obsah

Dost bylo mluvení. USA chtějí, aby Čína přitvrdila vůči KLDR, zvažují i zavedení sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

USA s Japonskem budou koordinovat svůj postup vůči Severní KorejiVideo: Reuters, AP, Ruptly

 

Reklama

S japonským premiérem Šinzó Abem se Donald Trump v pondělí dohodl na společném postupu proti severokorejskému režimu.

Článek

Američané tlačí na Čínu, aby vůči Severní Koreji jednala. Podle zástupkyně za USA v OSN Nikki Haleyové Spojené státy nesvolají jednání Rady bezpečnosti OSN proto, že by to ukázalo neochotu mezinárodního společenství situaci změnit.

Na zvýšení mezinárodního tlaku na Severní Koreu, která představuje rostoucí hrozbu pro Spojené státy, Japonsko a další okolní země se shodli v pondělí v telefonickém rozhovoru americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe, uvedl ve svém prohlášení Bílý dům. KLDR v pátek odpálila další mezikontinentální balistickou raketu, která prý měla vyslat „tvrdé varování” Američanům.

Podle Abeho opakované pokusy mezinárodního společenství o mírové řešení na Korejském poloostrově nepřinesly žádné výsledky vzhledem k neustále rostoucí agresi Pchjongjangu. „Mezinárodní společenství, včetně Ruska a Číny, to musí začít brát vážně a zvýšit svůj tlak (na KLDR),” řekl v pondělí Abe. USA a Japonsko podle něj chystají společné kroky, detaily však neupřesnil.

Trump podle prohlášení Bílého domu potvrdil „odhodlaný závazek” Spojených států bránit Japonsko a Jižní Koreu „s využitím všech prostředků” před jakýmkoli útokem.

Podle mluvčího japonského kabinetu však Abe s Trumpem neprojednávali možnosti vojenského zásahu proti KLDR ani podmínky, za jakých by podle nich překročil Pchjongjang poslední hranici.

Nelibost s jednáním Číny vůči severokorejskému režimu dal najevo prezident na svém twitterovém účtu.

„S Čínou jsem velmi nespokojen. Naši bývalí hloupí vůdci jim dovolili vydělat stamiliardy dolarů ročně, ohledně Severní Koreje ale nebylo uděláno NIC, jen se mluví. Nedovolíme, aby to pokračovalo. Čína by tento problém mohla snadno vyřešit!” napsal Trump na sociální síti.

Server Politico přinesl informaci, že Trumpova administrativa sestavuje seznam sankcí, které by proti Číně USA mohly zavést. Trump zvažuje, že zavede cla na dovoz čínské oceli nebo stanoví kvóty na import této produkce, případně že se odhodlá k obojímu. Okruh sankcí ale má být širší, konstatuje Politico.

Výsledek jednání by měl být znám tento týden.

Podle expertů by severokorejská raketa mohla zasáhnout Los Angeles i další velká města ve Spojených státech. Trump zkoušku už dříve označil za „bezohlednou a nebezpečnou”.

V reakci na poslední zkoušku střely, kterou Pchjongjang označil za tvrdé varování pro USA, přeletěly minulý týden nad Korejským poloostrovem dva americké bombardéry. USA také odzkoušely protiraketový systém, pro likvidaci potenciálního útoku.

Reklama

Související témata:

Doporučované