Hlavní obsah

Raději test, očkování nevěřím, říkají lidé ve frontách u odběrových míst

Foto: Seznam Zprávy

Odběrové místo na Václavském náměstí v úterý testovalo například brigádníky od filmu, ale i studenta, který má nakaženého spolužáka.

Reklama

Proč lidé stojí fronty na antigenní a PCR testy, když by se mohli nechat naočkovat, a ušetřit tak čas a případně i peníze? Seznam Zprávám z převážné většiny řekli, že nevěří vakcíně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na dotaz Seznam Zpráv, proč se rozhodl otestovat na covid-19, odpovídá vysoký mladík David se sluchátky zamotanými do gumiček od respirátoru prostě: „Ještě nevím, co budu chtít dělat zítra.“ Na mysli má, že může impulsivně dostat chuť zajít třeba do kina nebo do bazénu. Vakcínám prý věří, očkovat se ale zatím nenechal. S tímto postojem, tedy apriorním nezavrhováním očkování, patří mezi lidmi čekajícími na testování k menšině.

O pár desítek metrů dál u jiného odběrového místa stojí společně ve frontě dvojice studentů. Představili se jako Honza a Lucie. Zatímco dívka má respirátor pečlivě nasazený, blonďák ho nemá naopak vůbec. Což je raritní. Většina redakcí oslovených lidí minimálně před příchodem na test respirátor použije.

„Potřebujeme test kvůli kolejím. Jednou týdně se musíme prokazovat testy, stačí jim antigenní,“ vysvětluje Lucie.

Nejsou očkovaní, ale Honza odmítá zjednodušení, že vakcínám nevěří. „Zatím nejsem očkovaný, ale není to, že nevěřím, jen si chci ještě počkat,“ vysvětluje.

Mezi lidmi, kteří se rozpovídali o tom, proč se vydali na test, byla jediná očkovaná osoba: žena ve středních letech a širší oranžové sukni. „Čekám až mi naběhne čtrnáctidenní lhůta po druhé dávce,“ uvádí. Očkovat se prý nechala kvůli práci.

Divadlo, školení ale i nakažený spolužák

Škála důvodů, které lidi přiměla se nechat otestovat, je sice široká, reálně je ale impuls vždy podobný: Chystají se někam, kde tuší, že se bude důsledně kontrolovat bezinfekčnost.

„V sobotu jdu do divadla, tak jsem se nechala otestovat,“ potvrzuje Silvie, mladá maminka s kočárkem. Zmiňuje současně častý důvod, proč se zatím nechce očkovat: Kojí a má obavy, aby vakcinace neměla vliv na její batole.

Energická žena ve středním věku, která se sem tam doptává personálu odběrového místa, jestli už není její výsledek, zase popisuje, že zítra musí jít na školení, kde doklad o bezinfekčnosti požadují. „Jinak – já byla naposledy na testu někdy myslím v únoru. Jsem neočkovaná, já tomu prostě nevěřím,“ říká rázně žena, který se představila jako Liběna.

Další žena s kratším rozježeným účesem prozrazuje, že chce jít do nemocnice navštívit svoji maminku. „Očkovaná nejsem, nevěřím tomu. Test je pro mě lepší možnost,“ dodává.

U odběrového místa na Václavském náměstí vedle lidí, kteří se testovali kvůli práci u filmu, kde je to podmínkou, stojí i mladá drobná cizinka, jež se představila jako Francesca. „Cestovala jsem po světě, a proto jsem se zatím nestihla nikde očkovat. Teď už měsíc oficiálně bydlím tady v Praze, chodím tady do obchodů, do restaurací, tak jsem si řekla, že raději zajdu na test,“ vysvětluje dívka.

Syn s otcem, který v ruce drží roušku s logem sportovního klubu Sparta, se na test na Václavské náměstí vydal z vážnějšího důvodu. Ve třídě hocha byl jeden ze studentů nakažený, a proto ho hygiena raději poslala na PCR test. Jsou z Lysé nad Labem, kde se podle otce aktuálně není kde otestovat. „A já mám noční, takže jsem jel s ním,“ dodává ve chvíli, kdy ho už vyvolává personál z odběrového místa.

Reklama

Doporučované