Hlavní obsah

Úplná data z testování ve školách: vyskočil Karlovarský kraj

Foto: Seznam Zprávy

Čím tmavší barva, tím více případů covidu.

Reklama

Téměř kompletní statistiky z prvního kola testování na školách ukazují dvě zásadní věci. Zaprvé, nákaza se v nich neobjevuje více než v běžné populaci. Zadruhé i školy částečně ukázaly nárůst v Karlovarském kraji.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví nechtělo zveřejnit data z prvního kola testování na školách, dokud nebude celý projekt preventivního testování 9. září uzavřen. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek však poslancům školského výboru data představil.

K úterním 16 hodinám se potvrdila nákaza koronavirem po PCR testování u 116 žáků. Na základních školách se objevilo 63 záchytů a na středních a vyšších odborných školách 53 pozitivních. Alespoň jeden případ se objevil na 54 základkách a 44 středních a vyšších odborných školách.

Data poskytlo 4086 základních škol ze 4281 a 1081 středních a vyšších odborných škol z celkem 1176, tedy 95, respektive 92 procent škol. Ještě v úterý si přitom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) stěžoval, že data poskytlo jen 86 procent škol. Jeho úřad tím zdůvodňoval, proč nechce detailní, ale nekompletní data představit veřejnosti.

Nyní jsou ale statistiky konečně dostupné a lze z nich částečně vyčíst i tolik debatované hledisko, tedy počet pozitivních žáků na 100 tisíc provedených testů. Ministerstvo zdravotnictví totiž stanovilo, že testování bude pokračovat do konce září jen v okresech, kde tato hodnota překročí hranici 25. Celkově bylo v prvním kole na základních školách 7,3 PCR potvrzených záchytů na 100 tisíc testů a na středních a vyšších odborných 19,9. Podle Vojtěcha je tak situace klidná, a není proto nutné v testování pokračovat.

Hra malých čísel v Karlovarském kraji

Ale teď už detailní čísla. Ústav zdravotnických informací a statistiky čísla prezentuje pouze na úrovni krajů, nikoliv okresů. Z nich vychází, že ani v žádném z regionů na základních školách nepřesáhl v přepočtu počet pozitivních číslo 25.

Nejvyšší čísla hlásí v přepočtu Praha, a to 14,3. Následuje Karlovarský kraj 13,1, Ústecký kraj 10,6 a Jihomoravský kraj 10,4. Žádná nákaza se nepotvrdila v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. ÚZIS ale upozorňuje, že vzhledem k možnému zpoždění ve zpracování PCR testů v laboratořích o víkendu, existuje možnost, že další testy budou konfirmovány ještě v následujících dnech.

Minimálně z pohledu čisté statistiky vypadají výrazně hůře čísla ze středních a vyšších odborných škol. V Karlovarském kraji dosahuje počet pozitivních na 100 tisíc testů čísla 213,7 a v Kraji Vysočina 76,4. Jenže v obou krajích je na vině hlavně nízký počet žáků a tedy i provedených testů. Tyto výrazně vysoké hodnoty tak znamenají pouze to, že v celém Karlovarském kraji bylo na středních a vyšších odborných školách pozitivně testováno 13 žáků a na Vysočině 10.

„Není nutné pokračovat v testování v žádném z krajů včetně Karlovarského. Když jsme se na to dívali do detailu, tak jde, řekněme, spíše o hru malých čísel. Reálně kraj eviduje málo případů, ale v přepočtu čísla dělají vyšší incidenci,“ vysvětluje ministr Vojtěch.

Přesto čísla částečně dokládají, že v Karlovarském kraji nákaza postupuje výrazně rychleji než ve zbytku republiky, a odráží se to i na výsledcích plošného testování ve školách. Nejhůře je na tom z celé země okres Karlovy Vary. Počet nakažených na 100 tisíc obyvatel je tam za poslední týden téměř 77, v celém kraji 39. Průměr Česka je 21.

V ostatních regionech republiky dopadlo první kolo testování na středních školách podobně jako na těch základních. V Praze potvrdily PCR testy v přepočtu 23,2 pozitivních, v Jihomoravském kraji 20,8 a v Plzeňském kraji 15,1. Opačně Liberecký a Zlínský kraj nehlásí ani jednoho nakaženého žáka a Středočeský a Jihočeský po jednom.

Reklama

Doporučované