Hlavní obsah

Více nakažených je mezi středoškoláky, ví Vojtěch. Testovat dál nechce

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předpokládá, že v žádném z krajů nebude pokračovat po 9. září testování ve školách. A to i přes narůstající počet nových případů covidu-19.

Článek

První kolo testování na školách ukázalo 116 pozitivních případů koronaviru. Vychází to z nejaktuálnějších dat ministerstva zdravotnictví, která na poslaneckém školském výboru prezentoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„U dětí budeme čekat na zítřek, jak dopadne testování (druhé kolo, konané 6. září, pozn. aut.). Ale podle současných dat nepředpokládáme, že bychom v testování v žádném z krajů pokračovali,“ řekl ministr zdravotnictví.

Plošné testování tak velmi pravděpodobně 9. září na školách skončí. Děti by se měly tedy otestovat pouze třikrát, respektive dvakrát v případě, že školy využily místo antigenních testů PCR testy. Hranici pro ukončení testování ministerstvo zdravotnictví stanovilo na 25 pozitivních testů na 100 tisíc provedených. Nesmí být překročena v žádném z okresů.

A podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky nikde překročena nebyla. Na základních školách byl záchyt na úrovni 7,3 pozitivního testu na 100 tisíc, na středních a vyšších odborných školách pak 19,9 na 100 tisíc.

Nejvyšší záchyty? SŠ na Karlovarsku

Nejvyšší záchyt z krajů hlásily základní školy v Praze, a to 14,3 pozitivního testu na 100 tisíc, následoval Karlovarský kraj se 13,1 a Ústecký kraj s 10,6. V Karlovarském kraji je pak v přepočtu vysoký počet pozitivních na středních a vyšších odborných školách, a to 213,7. Konfirmační PCR testy tak sice ukázaly vysokou záchytovost ve školách Karlovarského kraje, číslo ale zkresluje nízký počet provedených testů – jen zhruba 6 tisíc z 267 tisíc testů v celém Česku.

„Záchyt není masivní a nepřevyšuje nijak dramaticky čísla, která jsme v době nástupu dětí do škol viděli v populaci,“ uvedl na jednání školského výboru ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Ani poměrně vyšší záchyt na středních školách není podle Duška důvodem k obavám.

„Odpovídá to realitě. Když si představíme, že lidé ve věku 14, 15 plus mají už vlastní sociální život a větší množství kontaktů. V populaci tak vidíme, že virová nálož je u této věkové skupiny větší než u úplně malých dětí. Dopadlo to tak logicky, že ve středních školách je záchytovost větší,“ dodal ředitel ÚZIS.

Od konce prázdnin ale epidemie nabrala na síle. V úterý laboratoře zachytily 588 nakažených. Více pozitivních testů za jeden den bylo naposledy 25. května. A zvlášť v Karlovarském kraji se situace zhoršuje nejvíce, což potvrdily i záchyty ve středních školách. Týdenní incidence covidu-19 na 100 tisíc obyvatel na Karlovarsku za poslední týden stoupla na 39 z předchozích 33. V okrese Karlovy Vary je dokonce na 77, následuje Lounsko se 47 potvrzenými případy za posledních sedm dní.

„Vnímáme situaci celkově ve společnosti. Nárůst je nesporný, epidemická situace se zhoršuje. Nebudeme zastírat, že ne všechno je krásné a čekají nás jenom dobré zítřky. Když porovnáme aktuální situaci s loňskem, co se týká těžkých případů a hospitalizovaných, tak jejich počet je výrazně nižší, takže v tomto kontextu zatím můžeme konstatovat, že imunizace společnosti, která proběhla očkováním, ale i promořením, funguje,“ dodal Vojtěch.

Podle něj tak není důvod k úvahám o dalších opatřeních, která by omezila provoz škol. Ochrana dýchacích cest nicméně zůstane povinná ve společných prostorách škol, tak jako to platí i v současnosti.

„Nemohu ale vyloučit, že v nějakém konkrétním regionu při vyšší incidenci bude opět nařízeno testování ve školách. To se zkrátka stát může,“ dodal Vojtěch.

Reklama

Doporučované