Hlavní obsah

Radikál dostal za útok v židovském muzeu doživotí

Nemmouche dostal za útok na židovské muzeum doživotí.Video: Renáta Matoušková, Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

Džihádista Mehdi Nemmouche dostal za čtyřnásobnou vraždu v židovském muzeu s teroristickým motivem od bruselské poroty doživotí. Porota se přiklonila k návrhu prokurátora a faktu, že Nemmouche se k činu nepřiznal a neprojevil lítost. K trestu 15 let vězení byl odsouzen i Nemmouchův spolupachatel Nacer Bendrer.

Článek

Útočník z židovského muzea v Bruselu Mehdi Nemmouche dostal doživotní trest vězení. Belgická porota jej třiatřicetiletému Francouzi alžírského původu v noci z pondělí na úterý udělila za čtyřnásobnou vraždu s teroristickým motivem. Informovaly o tom tiskové agentury. Dvanáctičlenná porota vedená soudcem se přiklonila k názoru prokuratury, která požadovala doživotní trest i kvůli tomu, že se džihádista k činu nepřiznal a nedal najevo žádnou lítost.

Nemmouche v květnu 2014 zastřelil ve vstupní hale židovského muzea v belgické metropoli dva izraelské turisty, Francouzku, která v muzeu pracovala jako dobrovolnice, a belgického zaměstnance muzea. Po činu utekl a po šesti dnech jej zadrželi v jihofrancouzském přístavním městě Marseille. Francouzské úřady ho vydaly do Belgie v červenci 2014.

Činu vůbec nelitoval

Porota, jež k verdiktu dospěla po osmihodinovém zvažování, zdůraznila skutečnost, že Nemmouche „absolutně nevyjádřil lítost vůči obětem, o kterých nikdy nemluvil“. Prokurátor jej předtím označil za nebezpečného psychopata.

Sám Nemmouche dal svůj postoj najevo, když dostal během pondělního závěrečného líčení příležitost vyjádřit se ke svému činu. Slovy „život jde dál“ vyvolal na sociálních sítích řadu rozhněvaných reakcí. Agentura AFP je označila za jeho poslední provokaci.

Podle porotců byl jeho útok zcela promyšlený, navzdory útočníkovým tvrzením, že je nevinen. Svědčily proti němu jasné důkazy, mezi nimiž byly zbraně nalezené při jeho dopadení či kamerové záběry z místa.

Obhajoba se během procesu snažila porotce neúspěšně přesvědčit, že se Nemmouche stal obětí spiknutí a celý zločin byl zosnován bezpečnostními složkami některé blízkovýchodní země, zřejmě Íránu či Libanonu, neboť izraelští turisté byli členy tajné služby Mossad.

Nemmouchův komplic dostal 15 let

Spolu s ním byl v noci na dnešek odsouzen i jeho francouzský komplic Nacer Bendrer, který dostal 15 let vězení za to, že mu pomohl opatřit zbraně. Oba muži mají dva týdny na to, aby se kvůli verdiktu obrátili na kasační soud řešící procesní pochybení nižších soudů.

„Stydím se za to, že jsem se setkal s tímto mužem (Nemmouche). Není to člověk, je to monstrum,“ řekl u soudu Bendrer. Muži se měli dříve setkat ve vězení, kde si Nemmouche odpykával pětiletý trest za loupež.

Nemmouche odcestoval do Sýrie v roce 2013, kde bojoval za Islámský stát. Podle médií je tak prvním odsouzeným radikálem, který jde do vězení za útok, který na území Evropy spáchal po návratu ze Sýrie. Podle vyšetřovatelů se v Sýrii setkal s Najimem Laachraouim, který spáchal atentát, při kterém zemřelo na 32 lidí, na bruselském letišti v březnu 2016.

Odsouzený terorista bude čelit spravedlnosti i ve Francii, kde byl obviněn z podílu na zadržování čtyř francouzských novinářů v Sýrii v letech 2013 a 2014.

Reklama

Doporučované