Hlavní obsah

Vrah ze Štrasburku natočil video, kde slibuje věrnost Islámskému státu

Policejní experti ohledávají místo, kde byl vrah zastřelen.

Reklama

Vyšetřovatelé našli ve věcech vraha ze Štrasburku video, na němž Chérif Chekatt slíbil věrnost Islámskému státu (IS). Jako první o tom tento týden informoval týdeník Marianne, dnes zprávu potvrdily soudní zdroje. Chekatt 11. prosince na vánočním trhu ve Štrasburku zabil pět lidí. Policie jej zastřelila po 48hodinovém pátrání.

Článek

Podle francouzského serveru LCI bude Chekatt pohřben ve Francii, nikoli v Alžírsku, jak si přál jeho otec. Alžírsko odmítlo přijmout jeho tělo. Podle LCI má být Chekatt pohřben ve Štrasburku, i když se proti tomu nejprve starosta Roland Ries postavil. Řekl, že je nebezpečí, že se z hrobu stane místo uctívání teroristy. „Mám problém vydat souhlas s pohřbením člověka, který zavraždil pět lidí,“ řekl starosta. Neupřesnil čas ani místo uložení těla, řekl pouze, že je ve Štrasburku pět hřbitovů a na jednom z nich bude Chekatt uložen.

Soudní zdroje dnes potvrdily, že vyšetřovatelé našli na jednom USB klíči video, na němž devětadvacetiletý Chekatt slíbil věrnost IS. Natočeno bylo podle Marianne v listopadu a našlo se v jeho bytě.

Agentura Amak, kterou využívá IS, krátce po Chekattově smrti oznámila, že Chekatt byl „vojákem“ této skupiny. Ministr vnitra Christophe Castaner ale řekl, že IS útoku pouze využil k vlastní propagandě. Chekattův otec, který je alžírského původu, potvrdil, že syn s ozbrojenci z IS sympatizoval.

Policii byl znám pro bohatou kriminální činnost a byl veden také ve svazku S, v němž jsou osoby považované za sympatizanty s islámskými radikály.

Reklama

Související témata:

Doporučované