Hlavní obsah

Rádio Ostravan hledá skladby inspirované pandemií

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Internetové Rádio Ostravan, které se zaměřuje výhradně na hudbu související s Moravskoslezským krajem, hledá nejlepší skladbu inspirovanou pandemií nového koronaviru.

Článek

Soutěž je určená pro moravskoslezské interprety a potrvá do 30. listopadu. Na vítěze čeká poukaz na hudební nástroje v hodnotě 10 000 korun. ČTK to dnes řekl spolupracovník rádia a zároveň člen soutěžní poroty Milan Bátor.

„Ani ostatní účastníci nepřijdou úplně zkrátka, protože vybrané písně budou odvysílány ve speciálním komentovaném pořadu a ty nejlepší se pak stanou trvalou součástí playlistu rádia,“ uvedl.

Účastníci soutěže mají podle vyhlašovatelů absolutně volnou ruku. „Vítány jsou jak písně přinášející závažné poselství o současném světě svíraném pandemií a písně reflektující vnitřní svět umělce, který bojuje s nucenou izolací, tak písně, které dodají lidem sílu k překonání nelehké doby. Uvítáme i písně, které se na aktuální společenské dění dívají s vtipným nadhledem,“ píše se ve výzvě rádia.

Tvořit a přihlašovat mohou umělci spojení s Moravskoslezským krajem, ať už jde o profesionální, nebo amatérské autory či kapely. Do soutěže budou zařazeny výhradně zpívané a otextované písně, nikoliv instrumentální skladby. Zaslaná píseň navíc nesmí být zveřejněna před vyhlášením výsledků soutěže.

„V každé těžké době bylo umění nedílnou součástí morální a duchovní posily národa. Reagovalo na aktuální podněty nejrůznějšími metaforickými, dramatickými i odlehčenými cestami. Domnívám se, že soutěž vyhlášená Rádiem Ostravan je jednou z přirozených možností, jak ukázat svou kreativitu,“ řekl Bátor. Podle něj mohou vzniknout písně, jejichž životaschopnost a smysl ukáže a prověří budoucnost, ale přítomnost je rovněž ocení a potřebuje.

Internetové Rádio Ostravan vysílá od 20. září. Hraje hudbu všech žánrů, ale výhradně autorů a interpretů, kteří žijí v Moravskoslezském kraji nebo z něj pocházejí a strávili tam aspoň část tvůrčího života. Za vznikem rádia stojí internetový portál ostravan.cz, který se už sedm let věnuje kulturnímu dění v kraji.

Reklama

Doporučované