Hlavní obsah

Radomír Dvořák vytesal do žuly epigram Karla Havlíčka, k výročí jeho narození

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na cestě epigramů, která bude v Havlíčkově Brodě od května připomínat letošní 200. výročí narození Karla Havlíčka Borovského, bude i skoro půltunový epigram ze žuly.

Článek

Ve venkovním ateliéru u lomu v Lipnici nad Sázavou sochařské dílo dokončuje havlíčkobrodský výtvarník Radomír Dvořák.

Do kusu mrákotínské žuly Dvořák pomocí dlát a paličky vysekal Havlíčkův epigram: Svatý Jene z Nepomuku, drž nad námi svoji ruku. Ať nám Bůh dá, co dal Tobě: by náš jazyk neshnil v hrobě.

„Tenhle epigram mám rád, navíc jsem to posunul do obecné roviny - jednak národní jazyk, jednak jazyk, kterým se ochutnává i víno, není to jen symbol mluvení,“ řekl výtvarník. Výběru epigramu podle něj nahrálo také to, že v závodě firmy Granit Lipnice ležel vhodný kus kamene. Byl to odřezek žuly, který tam před několika lety zůstal, když řezali kouli pod kříž. „Je to hezký tvar. Mě to připomnělo ten jazyk,“ řekl.

Ze zaoblené plochy kamene písmo vystupuje, i když by bylo jednodušší ho zadlabat. „Ale ono je to takhle hezčí a víc to drží tvar toho jazyka,“ uvedl Dvořák. Pod text ještě doplnil netradičně pojatý reliéf Karla Havlíčka s cigaretou v ústech, čímž se ho podle svých slov snaží vytáhnout z čítanek, kde významné osobnosti končí. „Tím je všichni přestanou číst. Přestanou být živou součástí literatury nebo kultury, což si ten Havlíček nezaslouží,“ míní.

S podstavcem, který bude z lipnické žuly, bude skulptura měřit okolo 1,5 metru. Vystavená bude během letoška v centru Havlíčkova Brodu. Na přesném umístění se s městem domlouvá Okrašlovací spolek Budoucnost, který cestu epigramů organizuje. Cesta bude připravená do 8. května, řekl Tomáš Holenda ze spolku. Z přibližně 200 epigramů, jež nabídl spolek ke zpracování na webu, je zatím obsazeno přes 60.

Havlíčkovy epigramy budou vytvořené různými technikami, vystavené budou ve výlohách i na jiných místech. Jeden epigram bude například vyrytý do duralové desky, další vyřezaný ze dřeva, několik epigramů by se mělo objevit na velkých billboardech. „Máme také jednu olejomalbu na plátně,“ uvedl Holenda. Svým nápady přispějí i školy nebo skauti.

Podobnou cestu epigramů už spolek v Havlíčkově Brodě uspořádal v roce 2015. Protože se nápad letos ujal i jinde na Vysočině, připraví tentokrát dvě mapky. Na jedné bude rozmístění epigramů v Havlíčkově Brodě, druhá mapa bude regionální.

Karel Havlíček se narodil 31. října 1821 v Havlíčkově Borové. O několik let později se jeho rodina přestěhovala do Německého (dnes Havlíčkova) Brodu.

Reklama

Doporučované