Hlavní obsah

Rafajův konec se blíží, nahradit ho má Mlsna

Foto: Profimedia.cz

Petr Rafaj.

Reklama

V poslední době čelí Rafaj kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v případě tendru na nový mýtný systém. Loni v březnu kvůli tomu zasahovala na úřadu policie.

Článek

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj by měl po jedenácti letech skončit. Deník Právo píše, že prezident Miloš Zeman nakonec ustoupil požadavku premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka.

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) by se měl podle Lidových novin (LN) stát náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Podle nich prosazuje Mlsnu do čela antimonopolního úřadu Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice. Současný šéf ÚOHS Petr Rafaj v poslední době čelí kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. K Rafajovu odvolání už prezidenta vyzvali premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prezident se k jejich argumentům nevyjádřil.

Podle LN prosazuje někdejšího předsedu Legislativní rady vlády Mlsnu do čela antimonopolního úřadu prezident. „Chce ho tam Hrad. Je na něm shoda mezi představiteli koalice,“ řekl deníku nejmenovaný důvěryhodný zdroj. Že je jednačtyřicetiletý Mlsna jen krůček od postu na ÚOHS, potvrdil LN i člen vlády, který si nepřál být jmenován. Reakci premiéra Babiše ani ministra vnitra Hamáčka se deníku nepodařilo získat.

Rafaj stojí v čele ÚOHS druhé období, šestiletý mandát mu vyprší v červenci příštího roku a podle zákona už potřetí být jmenován nemůže. V poslední době čelí kritice například kvůli tomu, jak ÚOHS postupoval v případě tendru na nový mýtný systém. Loni v březnu kvůli tomu zasahovala na úřadu policie. K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký či Liberecký kraj.

Rafaje může z čela úřadu odvolat prezident republiky na návrh vlády, ovšem jen tehdy, pokud nevykonává funkci po dobu delší než šest měsíců, narušuje závažným způsobem důstojnost své funkce či nezávislost a nestrannost úřadu.

O návrhu na Rafajovo odvolání jednali Babiš a Hamáček na schůzce s prezidentem počátkem září. Zeman se posléze s Rafajem sešel, výsledek schůzky ale Hrad nekomentoval. Premiér Babiš v neděli na otázku České televize uvedl, že věří, že prezident návrhu vyhoví. „Nechme to na to úterý, já myslím, že to bude lepší,“ dodal Babiš.

Jednačtyřicetiletý právník Petr Mlsna, který by se mohl stát Rafajovým nástupcem, je v současnosti náměstkem ministra vnitra pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy. V minulosti působil jako předseda Legislativní rady vlády, ministr bez portfeje či náměstek místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (Věci veřejné, později LIDEM).

Reklama

Doporučované