Hlavní obsah

Raiffeisen koupila firmu Akcenta. Chce být lídrem devizových obchodů v regionu

Akvizice zapadá do strategického cíle RBI stát se lídrem v obchodování s měnami ve střední a východní Evropě.

Reklama

Rakouská bankovní skupina Raiffeisen Bank International investovala do české platební firmy Akcenta CZ. Ve společnosti získá 70% podíl a zbývajících třicet procent získá tuzemská dceřiná společnost Raiffeisenbank.

Článek

Raiffeisen Bank International (RBI) se dohodla na koupi české platební instituce Akcenta CZ. Podle navrhované vlastnické struktury získá RBI 70 procent Akcenty a zbývajících 30 procent získá její česká dceřiná společnost Raiffeisenbank. Ta o tom v pondělí informovala veřejnost. Transakce podléhá schválení regulatorními orgány. Očekává se, že bude uzavřena do konce letošního května.

Akvizice zapadá do strategického cíle RBI stát se lídrem v obchodování s měnami ve střední a východní Evropě. Zatímco přibližně 75 procent devizového trhu ve střední a východní Evropě obsluhují banky, zbývajících 25 procent je pokryto nebankovními poskytovateli, jako je Akcenta.

Akcenta CZ

Akcenta patří mezi největší nebankovní devizové obchodníky v ČR. Činnost zahájila v roce 2009.

Od roku 1997 nabízí služby zahraničního platebního styku a devizové operace, včetně těch zajišťovacích, zejména malým a středním podnikům v ČR, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Německu, kde obsluhuje 43 000 klientů, z toho více než 20 000 v ČR.

Společnost měla na konci roku 2020 aktiva ve výši 93 milionů eur (cca 2,4 miliardy korun) a během toho roku uskutečnila pro své klienty transakce v celkovém objemu téměř 7 miliard eur (180 miliard korun).

Akcenta bude úzce spolupracovat s obchodní složkou devizových a platebních transakcí RBI, společnost však nebude do RBI integrována, dodala banka.

„Akvizice dokonale zapadá do naší strategie, ať již s ohledem na obchodní expanzi, nebo naši cestu k digitalizaci s využitím zkušeností úspěšného progresivního hráče na trhu,“ uvedl člen správní rady RBI Łukasz Januszewski. Výhodou bude individuální přístup ze strany banky v kombinaci se snadnou obsluhou, na kterou jsou zvyklí u Akcenty,“ doplnil generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Je pátou největší a systémově významnou tuzemskou bankou. V ČR má asi 130 poboček a klientských center. Majoritním akcionářem je rakouská Raiffeisen Bank International.

Reklama

Doporučované