Hlavní obsah

Raketové testy Severní Koreje porušily rezoluci OSN, říká Bolton

John Bolton prohlásil, že Severní Korea svými nedávnými raketovými testy porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN.Video: Karolína Štuková, AP, Reuters

 

Reklama

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton v sobotu prohlásil, že Severní Korea svými nedávnými raketovými testy „nepochybně“ porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Článek

Bolton se tak vyjádřil v japonské metropoli Tokio krátce před příletem amerického prezidenta Donalda Trumpa na čtyřdenní návštěvu v Japonsku. Severokorejského vůdce Kim Čong-una Bolton vyzval, aby se vrátil k rozhovorům o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Severní Korea tento měsíc provedla několik zkušebních odpalů raket krátkého doletu, které jsou podle expertů pravděpodobně součástí nového severokorejského zbrojního systému.

Analytici uvádějí, že se KLDR nejnovějšími testy snaží vystupňovat tlak na Spojené státy po nezdaru únorového summitu Kima s Trumpem. Pchjongjang požaduje zrušení sankcí za své odzbrojovací kroky, které ale Spojené státy považují za nedostatečné.

Bolton dnes prohlásil, že Washington je nadále otevřený jednáním s Kimovým režimem, svůj postoj od posledního summitu ale nezměnil.

Bolton také řekl, že Trump a japonský premiér Šinzó Abe budou jednat o tom, že je „třeba zajistit dodržování rezolucí Rady bezpečnosti OSN“. K dalším tématům jejich pondělních rozhovorů má patřit Írán, Čína, obchod a bilaterální bezpečnostní spolupráce.

Den před zahájením Trumpovy návštěvy sdělil zástupce Severní Koreje, že rozhovory s USA nemohou být obnoveny, dokud USA neustoupí podle Pchjongjangu od svých jednostranných požadavků týkajících se denuklearizace.

Washington krach únorových jednání zdůvodňuje tím, že KLDR na nich požadovala zmírnění sankcí a nabízela jen částečné ústupky v oblasti svých jaderných kapacit.

Bolton dnes výroky znějící z KLDR zamítl. „Pohlížím na většinu toho, co říkají, skepticky.” Zabavení severokorejské lodě podle něj bylo oprávněné a je čas jednat o navrácení americké výzvědné lodě Pueblo, kterou Severokorejci zajali v roce 1968 a dodnes ji zadržují. Posádka se vrátila domů po 11měsíčním zajetí.

Reklama

Doporučované