Hlavní obsah

Rakouská banka žádá po Arce čtvrt miliardy, zastupuje ji exministr Pelikán

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Mezi věřiteli zkrachovalé investiční společnosti Arca Investments se objevila rakouská banka Wiener Privatbank. Do směnek Arcy investovala přes 264 milionů korun. Mezi držiteli směnek tak patří mezi největší věřitele.

Článek

Někdejší námluvy investiční společnosti Arca Investments a menší rakouské banky Wiener Privatbank mají trpkou dohru. Rakouští bankéři přihlásili do insolvenčního řízení s Arcou pohledávku přes čtvrt miliardy korun. Tolik investovali do směnek Arcy. Wiener Privatbank zastupuje bývalý ministr spravedlnosti a současný advokát kanceláře Wolf Theiss Robert Pelikán.

Vídeňská banka půjčovala Arce v první polovině roku 2020. Naposledy se tak stalo loni v květnu. Tedy těsně předtím, než finanční problémy Arcy propukly naplno. Půjčky byly splatné v srpnu 2020.

Členem představenstva Wiener Privatbank byl v té době Juraj Dvořák. Zároveň byl v představenstvu Arca Investments. Právě Dvořák byl architektem plánu na vstup do rakouské banky a celého modelu financování Arcy v poslední dekádě. Z vedení Wiener Privatbank odešel v říjnu 2020. Svůj odchod na konci minulého roku zdůvodňoval osobním vyčerpáním a také snahou nevystavovat banku mediálním útokům po krachu Arcy.

Informace o investici rakouské banky do směnek Arcy dosud nebyly oficiálně potvrzeny. Wiener Privatbank to nyní udělala až přihláškou pohledávky do insolvenčního řízení s Arca Investments.

Zneplatněná vstupenka

Redakce SZ Byznys ve světle nových informací položila Dvořákovi otázku, zda jeho odchod z banky souvisel právě se směnkami. Manažer na dotaz přímo nereagoval. Dvořák byl současně spolumajitelem společnosti Deluvis, která patřila mezi nejdůležitější distributory směnek Arcy.

„Dnes jsem já, moji spolupracovníci a naše společnost na straně poškozených. V insolvenčním řízení vůči Arca Investments uplatňujeme a budeme uplatňovat naše pohledávky a taktéž pomáháme a budeme velmi intenzivně nadále pomáhat našim, a nejen našim klientům s řešením jejich nároků,“ sdělil Dvořák. Advokát Wiener Privatbank Pelikán odkázal na tiskové oddělení banky. Ta na zaslané otázky neodpověděla.

Wiener Privatbank měla být pro Arcu vstupenkou do bankovního světa. Naopak rakouští finančníci hodlali transakcí získat přístup ke klientům v Česku a na Slovensku.

O plánovaném převzetí banky Arca informovala v roce 2017. Jenže pak začaly věci drhnout. Česká národní banka označila v roce 2018 někdejšího akcionáře Arcy Pavla Krúpu kvůli správním deliktům za nedůvěryhodnou osobu. Stal se z toho problém i pro chystaný vstup do vídeňského finančního ústavu. Právě v té době padlo rozhodnutí o tom, že se Krúpa z Arcy stáhne.

„Byl to důvod pro můj odchod z Arcy. Nechtěl jsem bránit v získání majority ve Wiener Privatbank,“ popisuje nyní Krúpa.

Arca Investments nakonec v bance získala jen podíl těsně pod deset procent. „Věřitel a dlužník nejsou a nikdy nebyli podrobeni jednotnému řízení ani nikdy vzájemně nebyli osobami ovládající a ovládanou,“ uvedla banka v přihlášce pohledávky vůči Arce.

Pád společnosti Arca Investments je největším bankrotem v Česku za poslední dvě desetiletí. Firma rozkročená mezi Česko a Slovensko financovala své investice hlavně vydáváním krátkodobých směnek. Celkem téměř 1 900 věřitelů dluží bezmála 19 miliard korun.

Reklama

Související témata:
Wiener Privatbank

Doporučované