Hlavní obsah

Rakouské ministerstvo zahraničí zasáhl kybernetický útok

Foto: Profimedia.cz

Podle rakouského ministerstva zahraničí za útokem nejspíš stojí cizí stát.

Reklama

Vídeň událost popisuje jako vážnou a domnívá se, že za útokem stojí státní aktéři.

Článek

V sobotu ráno se rakouské ministerstvo zahraničí stalo terčem kybernetického útoku. Informovala o tom agentura APA. Průběh a podoba útoku nejsou známy. Podle ministerstva se jej podařilo rychle rozpoznat a zareagovat.

„Na základě závažnosti a způsobu útoku se domníváme, že za ním stojí státní hráč,” uvedl mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Peter Guschelbauer. Další detaily neuvedl.

Podle ministerstva, jak uvádí agentura APA, útok stále pokračuje. „Navzdory všem intenzivním bezpečnostním opatřením neexistuje proti kybernetickým útokům stoprocentní ochrana,“ uvedlo rakouské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Jak popisuje státní aktéry NÚKIB?

Státní aktéři a státem sponzorované skupiny mají k dispozici nejvíce prostředků, jejich cíle jsou strategické a politické informace představují pro stát dlouhodobě největší hrozbu. Jsou také nejčastějšími útočníky.

Útok přišel poté, co se konzervativci bývalého kancléře Sebastiana Kurze dohodli na nové koaliční vládě se Zelenými.

Rakousko bylo terčem kybernetického útoku i v roce 2017. Zasažena byla ministerstva, letiště, centrální banka a parlament – tedy prvky kritické infrastruktury země. Série útoků tehdy trvala několik měsíců a přihlásila se k nim anonymní turecká skupina.

Kybernetické útoky na ministerstva nejsou ojedinělé. Jak připomněla i agentura APA, v minulosti se terčem útoků staly ministerstva zahraničí i dalších členských zemí Evropské unie. Jedním z nich bylo před dvěma lety i to české.

„Počet kybernetických útoků a jejich důmyslnost roste. Útočníci přicházejí s novými metodami a současně se neustále rozšiřuje možné útočné pole,” píše v poslední výroční zprávě NÚKIB. Podle studie americké univerzity v Marylandu proběhne na světě jeden kybernetický útok každých 39 sekund.

Seznam všech významných kybernetických útoků od roku 2006 podle organizace CSIS můžete najít zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované