Hlavní obsah

Rakousko nasadilo na Čechy „koronavirový vlnolam“. Samo už rozvolňuje

Foto: Martin Stolař / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Zavřené hranice jsou jako vlnolam proti nákaze, vysvětlil přísný režim na hranici rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. (Snímek je ilustrační.)

Reklama

Rakušané mají obavu z Čechů, Bavoři z Čechů a Rakušanů. Co říkají čísla z příhraničních okresů?

Článek

Vídeňský novinář Andreas tráví většinu času na venkovském bytě v Dolních Rakousích. Je neděle večer, přišla návštěva z Čech a Andreas považuje za svou povinnost cizince uklidnit: „Nebojte se, s manželkou jsme byli na testech.“

Nebylo vyhnutí, protože kancléř Sebastian Kurz po šesti týdnech „uvolnil třetí lockdown“, a novinář i s partnerkou se objednali do Vídně ke kadeřníkovi. Přirozeně se testoval i Andreasův soused, povoláním lékař. V této chvíli s ním však není řeč, protože se už půl hodiny marně snaží zaregistrovat na očkování.

Těžko říct, jestli se rakouský pán domu automaticky spoléhá na to, že i Češi jsou testovaní. Pro pendlery ze všech cizích zemí, mezi něž návštěva z Čech patří, nastává tato povinnost až od této středy.

Ani na konci třetího lockdownu se spíše chmurná atmosféra u jižních sousedů nemění.

Je pravda, že se už v neděli mohli vypravit do kostela. Po mši, kterou strávili v dostatečných odstupech a s respirátory FFP2, se přesto hlavně uklidňují, že „se to zlepší“.

Bílé respirátory se povinně nosily už čtrnáct dnů ve veřejné dopravě i v supermarketech, ve kterých jsou stále k dispozici za výrobní cenu 59 centů. S uvolněním poměrů se povinnost rozšiřuje do nových prostor, kam se dříve nesmělo. Vedle kadeřnictví a kostelů se to týká hlavně škol, ale také muzeí a všech obchodů.

„Dodržujte zákon,“ připomínají všudypřítomné nápisy opatření, které má uklidnit veřejné mínění i německé sousedy před vyhlídkou, že volnější poměry vyvolají další vlnu pandemie. Zároveň se Rakušané testují po Dánech nejvíc v Evropě, testy se vyžadují speciálně ve školách a u holiče, zpřísňuje se na hranicích.

To znamená, že každý pendler se musí registrovat u rakouských úřadů a testovat se musí nejméně jednou týdně. Striktní dodržování pravidel se vyžaduje zvláště po Češích a Slovácích, kteří se dostanou do Rakouska jen přes omezený počet přechodů. „Zavřené hranice jsou jako vlnolam proti nákaze,“ vysvětlil na páteční tiskové konferenci ministr vnitra Karl Nehammer.

Taková přísnost ovšem nestačí přinejmenším z pohledu politiků v sousedním Bavorsku. Češi jsou hlavními hříšníky podzimní vlny a Rakušané se jim prý začali podezřele podobat.

„Rakousko a Česko ohrožují svou nezodpovědnou uvolňovací politikou naše úspěchy v Německu,“ postěžoval si generální tajemník bavorské vládní CSU Markus Blume nejčtenějšímu německému bulváru Bild.

Žádá proto víc kontrol. Od té doby, co se každý pendler na bavorsko-české hranici musí testovat každé tři dny, už není co zpřísňovat. Blume však slibuje, že přechody zavře úplně, pokud se u sousedů zjistí větší počet případů zmutovaného koronaviru.

V rozhovoru pro německý rozhlas ho podpořil šéf bavorského zdravotnictví Klaus Holetschek. Problém podle něho není jen Česko, i když právě okresy na bavorské hranici dosahují až 1000 případů covidu na 100 tisíc obyvatel za týden. Ministr má obavy i z rakouské spolkové země Tyrolsko, kde se objevila jihoafrická mutace.

Kritiku z Bavorska ocenili ti Rakušané, kteří sdílejí obavy z uvolnění poměrů.

„Není to podivné, co se u sousedů v Rakousku právě děje, ptá se bavorský předseda vlády Markus Söder – a má pravdu,“ zdůraznil v redakčním komentáři vídeňský deník Der Standard. Počet nových případů koronaviru v zemi přestal klesat. „A to se nevyřeší tím, že uvolníme pravidla,“ uvedl Der Standard.

Proto také kancléř Kurz v rozhovoru pro německý Welt uklidňuje: „Nerozhodovali jsme se snadno a postupujeme nanejvýš obezřetně. Plně si uvědomujeme, že se v důsledku naší politiky opatrného otevírání může zvýšit počet nových případů,“ zdůraznil a dodal, že je připraven kdykoli zasáhnout.

Na rozdíl od Čechů si může takovou politiku dovolit. Epidemický zákon mu umožňuje zavádět či rušit i ta nejpřísnější pravidla během pár dní, v případě nutnosti má dost velkou většinu ve sněmovně a Spolkové radě, aby nechal třeba přes víkend odhlasovat nový zákon.

Reklama

Doporučované