Hlavní obsah

V Rakousku už platí lockdown neočkovaných. Dva miliony lidí jsou doma

Foto: Profimedia.cz

„Každý obyvatel musí s možnou kontrolou počítat,“ uvedl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer k namátkovým kontrolám policie.

Reklama

Podle rakouské vlády je lockdown neočkovaných jedinou možností, jak rychle srazit vysoké počty nakažených, se kterými se země v posledních týdnech potýká.

Článek

„Není to pro nás jednoduché, ale je to potřeba,“ komentoval rozhodnutí o „lockdownu neočkovaných“ rakouský kancléř Alexander Schallenberg. Ten vešel v platnost na minimálně deset dnů v pondělí ráno.

Neočkovanou populaci, která podle rakouské vlády představuje až dva miliony lidí, tak čeká až na výjimky povinnost zůstat doma. Vláda si od nařízení slibuje razantně snížit počty nakažených, které jsou jedny z nejvyšších v západní Evropě, informuje britský server The Guardian.

Probíhat budou také rozsáhlé kontroly. „Může se to stát kdykoliv a kdekoliv,“ uvedl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. „Každý obyvatel musí s možnou kontrolou počítat,“ vysvětlil. Ti, co se novými opatřeními nebudou řídit, čeká pokuta v hodnotě 500 až 3 600 eur. Podle Schallenberga mají nová opatření především neočkované k očkování motivovat. „Můj cíl je jasný – aby se neočkovaní očkovali, ne, aby se neočkovaní zavírali,“ řekl.

Někteří nicméně upozorňují, že lockdown pro neočkované má velké množství nedostatků a bude těžké ho vymáhat. Neočkovaní stále mohou docházet do práce s dokladem o negativním testu, dělat základní nákupy, sportovat venku, nebo se setkávat s určitými blízkými lidmi či „uspokojovat své základní náboženské potřeby“. Lockdown také neplatí na školou povinné děti mladší 12 let nebo na ty, co se z covidu-19 v nedávné době vyléčili, informuje britská BBC. Netýká se i 365 tisíc lidí s jednou dávkou očkování, pokud se prokáží negativním PCR testem.

Nové nařízení pro neočkované tak doplňuje předchozí zákaz chození do restaurací, kadeřnictví nebo za zábavou. Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein v neděli večer v televizi ORF řekl, že dalším opatřením by mohl být zákaz vycházení po 22:00 hodině pro všechny občany. V takovém případě by musely být omezeny i otvírací doby barů a restaurací. Tento návrh je na stole a rozhodne se o něm ve středu, prohlásil.

Schallenberg se ale dnes proti novým opatřením v noční gastronomii vymezil, čímž se podle agentury APA postavil proti návrhu Mücksteina. „V tuto chvíli nepředpokládám, že bychom znovu zasahovali do noční gastronomie,“ řekl kancléř rozhlasové stanici Ö1. Podle něj není správné požadovat po očkovaných, aby prokázali solidaritu s neočkovanými. „Samozřejmě nevylučuji, že přitvrdíme,“ zopakoval Schallenberg.

V pondělí rakouská ministerstva vnitra a zdravotnictví hlásí 11 889 nově nakažených za 24 hodin, což je dosud nejvyšší hodnota na začátku týdne. Od neděle přibylo také 40 úmrtí souvisejících s covidem-19 a nemocnice přijaly dalších 128 nakažených. Dohromady je tak v celém Rakousku hospitalizováno 2455 infikovaných, z toho 441 na jednotkách intenzivní péče.

Reklama

Doporučované