Hlavní obsah

Rakovina byla silnější. Zemřel šestiletý chlapec, který učil ostatní bojovat s těžkou nemocí

Tijn Kolsteren nasbíral miliony eur pro těžce nemocné děti.

 

Reklama

Tijn trpěl nevyléčitelným mozkovým nádorem, jeho výzvu podpořilo tolik lidí, že před smrtí během pár týdnů nasbíral přes 2,5 milionu eur.

Článek

V Nizozemsku zemřel v necelých sedmi letech chlapec, který měl nevyléčitelný nádor na mozku a jehož případ v zemi vyvolal mohutnou vlnu solidarity s takto nemocnými dětmi.

Díky Tijnu Kolsterenovi, u kterého byla diagnostikována vzácná forma rakoviny loni v květnu, se v Nizozemsku nasbíraly miliony eur do fondu pro vážně nemocné. Lidé si v rámci charitativních akcí kvůli němu lakovali nehty, včetně politiků, jako je premiér Mark Rutte nebo vůdce nacionalistů Geert Wilders.

„Jsme zdrceni. Zemřel v poslední den akce," oznámila na internetu nadace Semmy, která letos nasbírala milion eur (26 milionů Kč) na koupi drahého přístroje na operaci mozku malých dětí. Další miliony se shromáždily již loni, kdy se chlapcův osud dostal do obecného povědomí.

„Nalakujte si nehty, poskytněte dar, pak vyzvěte tři z vašich přátel, aby učinili totéž," zněl chlapcův slogan, jenž uvedl vše do pohybu.

Tijn Kolsteren, u kterého se koncem loňského roku potvrdilo, že mu chemoterapie nepomohla nádor zničit, počítal, že vybere několik stovek eur. Za pár dnů ale ve fondu bylo už 2,5 milionu eur.

Reklama

Související témata:

Doporučované