Hlavní obsah

Rána pro restaurace: Tržby po zavedení kontrol spadly o pětinu

Foto: Tankovna

Ilustrační foto.

Reklama

O 11 procent nižší návštěvnost, o pětinu nižší tržby. První listopadový týden s povinným kontrolováním bezinfekčnosti nedopadl pro provozovatele gastro vůbec dobře. Za propadem nestojí jen povinná kontrola bezinfekčnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od začátku listopadu musí provozovatelé kaváren, restaurací či hospod u všech svých hostů povinně kontrolovat bezinfekčnost. Zároveň stát neočkovaným přestal hradit testy. Kombinace, která má na tržby gastro podniků dost zásadní vliv.

„Počet zákazníků se nám po zavedení této povinnosti velmi snížil. Odhaduji to tak o 30 procent. Lidé začínají nosit dorty s sebou domů, opět se vracíme o několik měsíců zpět,“ říká Jan Ševěček majitel cukráren IPPA Café.

Podle údajů společnosti Dotykačka, jejíž terminály využívá zhruba čtvrtina provozoven, jsou tržby z prvního listopadového týdne téměř o pětinu nižší než z posledního říjnového týdne. Podle ředitele společnosti Petra Menclíka má horší výsledky na svědomí víc příčin než jen zavedení kontrol.

Sešlo se hned několik vlivů zároveň.
Petr Menclík, Dotykačka

„Sešlo se hned několik vlivů zároveň. Na konci října tradičně ukončily provoz některé sezónní podniky, tudíž souhrnné tržby s nástupem listopadu logicky o něco klesly. Do toho týden předtím byly podzimní prázdniny, kdy tržby naopak stouply. Následný pokles tak byl o to výraznější. V neposlední řadě může návštěvnost ovlivňovat i podzimní počasí a horšící se celospolečenská nálada. Zavedení kontrol nepochybně také hraje roli, ale jen těžko se dá odhadnout, jak velkou,“ dodává Menclík.

I ve srovnání s takzvaně „neprázdninovými týdny“ se ale propad ukazuje jako výrazný. Ve srovnání s týdny v první a druhé polovině října je to totiž stále pokles – zhruba 16 a půl procenta. Stejně přitom poklesla i návštěvnost.

Kontrola vadí, hosté to dávají „expresivně“ najevo

„Období začátku listopadu patří k obdobím s nízkou návštěvností, kde zavedení povinnosti kontrolovat bezinfekčnost je dalším výrazným omezením už tak zasaženého oboru pohostinství,“ říká Jan Hawelka ze severočeské sítě Lagarto s tím, že právě to, že lidem testy vadí, se personál dost expresivně dovídá přímo ve chvíli, kdy zákazníky vyzve k předložení dokladů dle příslušného opatření.

„Minulý týden jsme to nepocítili, tento týden je to katastrofa, máme sotva čtyři rezervace na večer. Dnešní den nám zrušilo 22 lidí rezervaci. Taktéž predikce na další dny je mizerná. Naštěstí přes den lidí chodí relativně stejné množství. Náklady restaurací rostou jako létající balón. Jak máme predikovat pro kolik lidí vařit? Lidé jsou otrávení neustálými restrikcemi a unáhlenými kroky ze strany vlády. Navíc jejich vyjádření jsou matoucí a dodnes nám nedali funkční appku nebo metodiku, jak se má co kontrolovat. Je to chaos. Zprvu se nás lidé ptali telefonicky, jak tuto situaci řešíme. Osobně nechci nikoho nutit strkat si trubičku do nosu nebo do pusy před večeří. Když přijdu k Vám domů, také mi ji nebudete nutit, tak proč to dělat v restauraci. Samozřejmě ale po usazení hosty žádáme o předložení certifikátu. Nic jiného nám nezbývá,“ dodává restauratér Štěpán Návrat, který je majitelem podniků jako Café Buddha či Benjamin.

Hospody to odnáší nejvíc

Situace se liší v jednotlivých krajích – největší propady hlásí „turistické regiony“ Královéhradecký, Jihočeský a Liberecký kraj – tam je ve srovnání s týdnem, ve kterém byly prázdniny, dokonce 30 až 42 procent. Ve srovnání s „neprázdninovým“ týdnem je propad sice nižší, ale i tak přesahuje 25 procent, v Libereckém kraji dokonce více než 26 procent.

Asi nejvíc se povinné prokazování bezinfekčnosti dotklo hospod – těch se z hlediska tržeb prázdninový režim vůbec netýkal, první listopadový týden ale přinesl propad ve všech ukazatelích. Zavřelo 3,6 procent zařízení a návštěvnost se propadla o 22 procent. Tržby pak klesly o 23 procent.

Bude hůř?

Provozovatelé restaurací i hotelů navíc se strachem pohlíží na další měsíce. „Naše restaurace a bary ve Špindlerově Mlýně o prvním víkendu po zavedení opatření žádný výrazný propad nezaznamenaly, ale především proto, že jsme měli již předem domluvené akce. Co však vidíme, jsou celkově velmi slabé rezervace ubytování a s tím v našem případě samozřejmě spojené rezervace restaurací do budoucna. Celkově zimní sezona vypadá dost slabě. Ale protože je všechno totálně na poslední chvíli, tak se to třeba ještě změní. I tady asi brzy hodnotit. Vše ukáže to, kterým směrem se budou ubírat politické rozhodnutí ohledně pandemie,“ říká hoteliér Jiří Gajdošík z Asten Hotels.

Reklama

Související témata:

Doporučované