Hlavní obsah

Trump se konečně vyjádřil k rasismu v USA, v projevu ale nepřesvědčil

Donald Trump ve svém projevu odsoudil rasismusVideo: Reuters, AP, Ruptly

 

Reklama

Na prezidentovo prohlášení se napjatě čekalo od víkendových násilností ve Virginii.

Článek

Americký prezident Donald Trump v pondělí po intenzivním veřejném nátlaku odsoudil ultrapravicové extremisty, kteří mají na svědomí víkendové násilnosti ve virginském Charlottesville. Pachatelé rasistických útoků budou podle něj postaveni před soud. Podle některých amerických médií přesto přišlo prohlášení pozdě a nepůsobilo příliš přesvědčivě.

Trump zdůraznil, že nenávist a bigotnost nemají ve Spojených státech žádné místo. Rasistické hnutí Ku Klux Klan, neonacisté a stoupenci bělošské nadvlády, tedy skupiny a jejich stoupenci, kteří se v incidentech v Charlottesville angažovali, jsou podle šéfa Bílého domu odporní. Rasismus označil Trump za zlo.

Video: Popularita Ku Klux Klanu v USA opět začala stoupat

Ku Klux Klan má v USA asi 8 tisíc členůVideo: Reuters

Prezident čelil kritice za to, že v první reakci označil za viníky nepokojů „mnoho stran“ a neukázal prstem přímo na bělošské radikály, ačkoli to učinilo mnoho republikánských zákonodárců a také činitelé v samotném Bílém domě. Tlak na něj vyvíjeli samozřejmě i tradiční zastánci práv etnických menšin z řad opozičních demokratů či občanských skupin.

Trump není terčem obviňování z náklonnosti k bělošským radikálům poprvé. Již během jeho kariéry realitního podnikatele se mluvilo o tom, že nechtěl pronajímat byty ve svých domech černochům. Poté byl dlouholetým hlasitým zastáncem nepravdivého tvrzení, že první americký prezident černé pleti Barack Obama se nenarodil na území Spojených států. V loňské volební kampani zase označoval mexické přistěhovalce za zločince a přišel s nápadem zakázat vstup do USA muslimům.

Podívejte se na Trumpův projev k rasismu v USA

Vyjádření Donalda Trumpa k rasismu v USAVideo: Ruptly

Univerzitní město ve státě Virginie se v sobotu stalo dějištěm nejsilnějších rasistických projevů ve Spojených státech za dlouhou dobu. Stovky bělošských rasistů a neonacistů procházely centrem města za provolávání rasistických hesel, mnozí hajlovali nebo viditelně nesli nacistické symboly.

Když se dal dohromady dav místních lidí, kteří dávali najevo odpor k neonacistické či rasistické ideologii, došlo ke střetům. Nejtragičtější okamžik nastal, když se jeden z bělošských radikálů rozjel autem proti skupině poklidně protestujících lidí a podle svědků s nohou na plynu rozrážel dav. Zabil přitom dvaatřicetiletou ženu a 19 lidí zranil.

Video: Mlčení Donalda Trumpa. Amerika čeká, jestli odsoudí neonacisty

Večerní zprávy, pondělí 14. 8. 2017.

Reklama

Doporučované