Hlavní obsah

Rath uslyší rozsudek v další korupční kauze. Může mu přidat roky ve vězení

Foto: Vojtěch Blažek

Justice pracuje rychle jako hlemýžď, stěžoval si David Rath loni při začátku procesu na to, že případ z roku 2012 jde teprve k soudu.

Reklama

Státní zástupce chce, aby David Rath strávil ve vězení celkem devět a půl roku. Kromě bývalého politika ČSSD jsou obžalovaní také vrcholoví manažeři stavební společnosti Metrostav.

Článek

David Rath se v pátek dozví trest v další části svého korupčního případu.

Už loni dostal – v první části – pravomocně sedm let za úplatky, šlo o kauzu známé tašky na víno se sedmi miliony korun. Bývalý středočeský hejtman, někdejší ministr a poslanec ČSSD proto sedí ve vězení.

Ale zároveň se, tak trochu ve stínu zmíněného hlavního případu, rok projednávala před soudem ještě další kauza. Rath, jeho pobočníci, manželé Kateřina a Petr Kottovi, nebo šéfové stavební společnosti Metrostav jsou v ní obžalováni, že ohýbali zakázky na opravy v krajských nemocnicích.

V této takzvané druhé větvi Rathovy kauzy se jedná například o dvě stavební akce v nemocnicích v Kolíně a Kladně, dohromady za 350 milionů, které vyhrála firma Metrostav.

Dohodnuté úplatky dosáhly podle obžaloby na víc než 60 milionů korun. Ty skutečně vyplacené, které skončily u Ratha a spol., však čítají „jen“ něco přes tři miliony. To proto, že Davida Ratha dříve (v květnu 2012) zatkla policie.

Za Metrostav, největší stavební firmu v Česku, jsou obžalovaní generální ředitel Pavel Pilát a obchodní náměstek Jiří Anděl.

A také celá firma jako právnická osoba.

Státní zástupce Jiří Pražák se opírá například o odposlechy z kanceláře ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Kottové. Plus z jejího domu v Rudné u Prahy.

„Potom tady byl ten Pilát, tak jsem se s ním na všem domluvila. Dvanáct procent, na óčku,“ říká Kottová na jedné z nahrávek manželovi Petru Kottovi, manažerovi středočeských nemocnic. „Óčkem“ byl pavilon očního oddělení v Kolíně.

Další zakázkou je nákup 48 nových sanitek pro středočeskou záchranku, z nějž si trio Rath-Kottová-Kott údajně vyjednali na úplatcích 6,7 milionu. Kvůli tomu je obžalovaný tehdejší ředitel záchranky Martin Houdek. „Jako lékař tomu vůbec nerozumím. Ani nevím, jakým způsobem bych to ovlivnil,“ bránil se Houdek při výslechu před soudem.

Žalobce: Přidejte mu dva a půl roku

Celkem je v této části kauzy mezi obžalovanými šest lidí a firem. Kromě Metrostavu například i známá zdravotnická společnost Hospimed, kdysi jednička na trhu s přístroji a dalším vybavením.

Státní zástupce Pražák navrhl, aby soud Rathovi zpřísnil trest ze sedmi let na devět a půl roku. Kottovi by pak měli k trestu v první větvi případu dostat rovněž podle státního zástupce navrch dva a půl roku. Takže trest by pro ně činil osm a půl roku.

Pro Metrostav by si žalobce představoval pokutu 25 milionů a desetiletý zákaz účastnit se veřejných zakázek. Advokát Metrostavu to označil za likvidační, firma totiž žije především z veřejných soutěží.

Reklama

Doporučované