Hlavní obsah

Řecká statistika dorazila na sever. Švédové nevěděli, kolik jich pracuje

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Reklama

Švédský statistický úřad dodával centrálním bankéřům „cinklá“ data o nezaměstnanosti. Ti podle nich rozhodují například o tom, kolik budou Švédové platit na úrocích z hypoték. Statistici se brání tím, že jim čísla počítal subdodavatel.

Článek

Švédská centrální banka Riksbank kritizuje švédský statistický úřad, neboť vyšlo najevo, že údaje o nezaměstnanosti za několik měsíců byly plné chyb. To mohlo mít vážný dopad na rozhodování banky, píše agentura Bloomberg. Statistický úřad ve čtvrtek oznámil, že musel drasticky snížit odhady nezaměstnanosti za září. Míra nezaměstnanosti byla revidována na 6,6 procenta ze 7,4 procenta. Úřad současně upravil téměř všechna čísla od července 2018. Z chyb viní svého subdodavatele.

„To, co se stalo, je katastrofa,“ řekl náměstek guvernéra banky Henry Ohlsson. „Veřejné statistiky jsou základem pro ekonomiku, pro rozhodování o politice, a tohle je smutný příběh,“ dodal.

Revize přišla v době napjaté debaty ve Švédsku, zda by centrální banka měla v prosinci rozhodnout o zvýšení úrokových sazeb. Někteří členové centrální banky jsou k tomu skeptičtí, čtvrteční revize údajů z pracovního trhu ale zvýšení podporuje.

„Když přišla původní čísla z průzkumu o pracovní síle za červenec a srpen, velmi nás udivila. My i mnoho dalších jsme je považovali za velmi podivná,“ řekl Ohlsson.

Šéfstatistik na koberečku

Vývoj může překvapit ty, kteří považují Švédsko za stabilní, transparentní zemi s dokonalými institucemi. Vláda, centrální banka, švédští ekonomové, všichni se spoléhají na průzkum o pracovní síle švédského statistického úřadu při vytváření svých prognóz, které formují politiku. Údaje o nezaměstnanosti jsou také součástí odhadů o ekonomickém růstu, které nyní bude zřejmě potřeba revidovat.

Stejně pobouřena je i vláda. „Ani ve snu bych si nedokázala představit, že to může být až tak nepřesné,“ řekla švédské tiskové agentuře TT ministryně financí Magdalena Anderssonová. Šéfa statistického úřadu si předvolal parlament a Anderssonová prohlásila, že údaje o zaměstnanosti od statistického úřadu by měly v budoucnu hrát menší roli při utváření politiky.

„Odchylky zkoumáme"

Viníkem katastrofy je zřejmě Evry, konzultační firma najatá statistickým úřadem v roce 2017, aby mu pomohla s telefonickými rozhovory, které jsou základem pro údaje o trhu práce. Šéf statistického úřadu Joakim Stymme řekl švédským médiím, že rozhodnutí přesunout tuto činnost na subdodavatele byla dána částečně rostoucími náklady. Evry uvedla, že si najala firmu EY, aby provedla přezkum „údajných odchylek“.

Několik zpráv bulvárního deníku Aftonbladet vyvolává vážné otázky o obchodních praktikách Evry. Firma údajně zaměstnancům snižuje peníze, když chodí na toaletu v pracovní době. „Celou dobu na nás tlačí kontroloři, abychom pracovali rychleji, a všichni, kdo tam pracují, mají strach,“ řekl jeden ze zaměstnanců listu. Mnozí zaměstnanci Evry zmiňovali možnost, že statistickému úřadu byly v rámci průzkumu o zaměstnanosti předávány údaje z falešných telefonických rozhovorů.

Firma pochybení odmítá. Listu řekla, že zatím nezná příčinu nedostatků v kvalitě. Statistický úřad ale spolupráci s Evry pozastavil.

Reklama

Doporučované