Hlavní obsah

„Fotografie z Ukrajiny jsou vzácné, vznikají na tajňačku,“ říká David Neff

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

David Neff fotil na Ukrajině v prvních dnech ruské invaze.

Reklama

Minulý týden vybraly špičky českého byznysu bezmála 9 milionů korun na pomoc Ukrajině. Během charitativního odpoledne si účastníci mohli poslechnout vyprávění fotografa Davida Neffa, který se nedávno vrátil z Ukrajiny.

Článek

Na Ukrajinu vyrážel fotograf David Neff spolu s reportérem Jankem Kroupou ve čtvrtek 24. února večer, tedy hned v první den ruské invaze.

„Pro mě to byla novinka. Jsem veterán nejen věkem, už jsem se mnoha konfliktů účastnil. Ale nikdy jsem do války nejel hned v začátku,“ vyprávěl Neff během charitativní sbírky na pražském letišti Točná, kterou organizovaly Seznam Zprávy.

První zastávka Neffa a Kroupu čekala ve Lvově, kde ještě panovala klidná situace. Přesto slyšeli první sirény už tam, letecké nálety totiž mohou přijít kdekoliv. S tím, co je čekalo o dalších pár stovek kilometrů dál, se to ale nedalo srovnat.

Ze Lvova se rozhodli pokračovat do posledního velkého města před Kyjevem, do Žitomiru. „Jak jsme se blížili k té frontě, tak začaly být logistické problémy. Neustále nás někdo zastavoval, kontroloval a už jsme tam tu válku cítili na každém metru,“ popisuje Neff.

Pro Žitomír se rozhodli zejména proto, že je důležitým dopravním uzlem a zároveň strategickým místem. Poskytuje ze západního směru rovnou cestu do hlavního města. „Dalo se předpokládat, že ruská invaze tudy povede,“ vysvětloval fotoreportér.

Tomu odpovídala i situace na místě. V Žitomíru zněly sirény často. Každou noc tam dopadaly ruské rakety, a to i do civilních čtvrtí.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

David Neff vypráví redaktorce Seznam Zpráv Zuzaně Hodkové o práci fotoreportéra během válečného konfliktu.

Zejména pro fotoreportéra Neffa bylo obtížné vůbec dělat svou práci. Fotografování je na Ukrajině během konfliktu totiž oficiálně zakázáno, a to z pochopitelných důvodů. Ukrajinci se obávají vyzrazení svých pozic nebo použitých technologií. Ty fotografie, co se mu povedlo pořídit, jsou tak pro něj vzácné.

Příležitost pořídit pár snímků se mu naskytla zejména při vyhrocených situacích. Například když byla bombardována oblast vzdálená jen 300 metrů od místa, kde byli ubytováni. „Narychlo jsme vyběhli z auta, rychle jsme to nafotili a prchali, aby nám ty fotografie nikdo nesmazal,“ popsal Neff. Další snímky zachytil během obranných prací na hlavním žitomirském náměstí.

+7

„Já jsem očekával, že se Ukrajinci nevzdají jen tak. Jsou z jiného těsta než například Češi. Přesto jsem byl překvapen, jak se tam všichni do boje zapojili,“ říká k atmosféře v zemi David Neff.

Válka na Ukrajině mezitím vstoupila už do svého třetího týdne. Reportéři Seznam Zpráv se aktuálně do míst zkoušených boji opět vracejí. Očitá svědectví bude na Seznam Zprávách opět přinášet Janek Kroupa, tentokrát v tandemu s Janem Novákem. Jejich články najdete zde.

Reklama

Doporučované