Hlavní obsah

Kdo je tady vrah? Nová podcastová série otevírá případ „zfušované“ vraždy

Foto: Seznam Zprávy

Nová podcastová investigativní série Slopné: Kdo je vrah?

Reklama

Seznam Zprávy a tým podcastu 5:59 uvádějí novou investigativní sérii: Reportérky Adéla Jelínková a Christine Havranová znovuotevřely případ vraždy, kolem níž je příliš mnoho otazníků. První díl vychází už v pátek 20. října.

Článek

Když v září 2011 v klidné obci Slopné na Zlínsku náhle zemřel penzista Miroslav Sedlář, pár dní to na žádný zločin nevypadalo. Místo činu rodina uklidila a o vraždě nikdo nemluvil. Až soudní patolog přišel na to, že 77letý muž nemohl spadnout ze schodů, jak zněla původní verze příčiny jeho úmrtí. Miroslava Sedláře někdo ubil.

Po dlouhém vyšetřování obvinila policie dva muže: Maroše Straňáka a Davida Šimona. Ukazovaly na ně pachové stopy. Oba soud nejdříve osvobodil, ale poté se do věci vložil nový svědek a muži byli nakonec odsouzeni na 24 a půl a 20 a půl roku. Po více než 11 letech stále odmítají uznat svou vinu, i když by tím získali šanci na podmínečné propuštění.

Investigativní reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková s fotografkou Christine Havranovou zkoumají případ už více než rok. A právě roční pátrání zhutnily do nové investigativní podcastové série „Slopné: Kdo je vrah?“.

Nejde přitom o pouhou rekapitulaci kriminálního případu, novinářky ve spisech i v terénu objevily dosud neznámé stopy.

„Za tuto dobu jsme mluvily se všemi lidmi, kterých se případ nějakým způsobem týká – ať už s vyšetřovateli případu, odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem, nebo svědky. A přicházíme s řadou nových důkazů, které zásadním způsobem mění pohled na příběh vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě vyšetřovatelé, žalobce nebo soudy,“ říká autorka podcastu Adéla Jelínková.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Autorka podcastové série Adéla Jelínková ve studiu.

Podcastová série tak nabízí nebývale detailní rozbor polozapomenuté kauzy, v níž justice dosud přehlížela stopy, které mohou ukazovat na jiné pachatele.

„Za ten rok jsme objevily i nové svědky, ale především někteří původní svědci změnili výpovědi. Tyto skutečnosti jsou natolik zásadní, že by si zasloužily soudní přezkum,“ míní Jelínková.

Podcastová série vzniká pod hlavičkou 5:59, a doplní tak precizní investigativu o jedinečný vyprávěcí styl, který je pro zpravodajský podcast Seznam Zpráv typický. Jeho součástí je i na míru připravený sound design od hudebníka Martina Hůly, který citlivě reaguje na dějové zvraty.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

„Pro náš tým je to premiéra na poli tzv. narativních podcastů, což je žánr, který jsme si vždy chtěli vyzkoušet. Takto silné téma si o pečlivě vystavěné vyprávění doplněné originálním sound designem přímo říká,“ podotýká moderátorka podcastu 5:59 Lenka Kabrhelová.

„Posluchači se můžou těšit na podcast s prvky true crime, který jim ale zároveň odhalí nečekané až mrazivé souvislosti o českém justičním systému,“ dodává Kabrhelová.

První díl série vyjde v podcastu 5:59 už v pátek 20. října. Poslechnout si ho můžete na Seznam Zprávách nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci, právě v kanálu podcastu 5:59. V dalších dnech najdete na Seznam Zprávách články, které podcast „Slopné: Kdo je vrah?“ doplní obrazovými materiály z vyšetřování.

Videotrailer k podcastu Slopné: Kdo je vrah? (zdroj videí: Policie ČR)Video: Seznam Zprávy, střih: Jan Marek

Reklama

Související témata:

Doporučované