Hlavní obsah

Seznam Zprávy spouští nový podcast s Lenkou Kabrhelovou a názvem MDŽ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Seznam Zprávy spouští novou speciální řadu 5:59 MDŽ.

Reklama

aktualizováno •

V sobotu najdou posluchači ve svých oblíbených aplikacích první díl nového podcastu od týmu Lenky Kabrhelové s názvem MDŽ.

Článek

Zkratka, pod kterou si většina z nás představí hlavně Mezinárodní den žen, je ale v podání nového podcastu mnohem variabilnější. Máme dost žen? Moc dobré ženy! Moc drží ženy, Mezi dobrými ženami. V MDŽ se totiž ke slovu dostávají ženy a probírají témata, která hýbou celou společností. Nebo možná nehýbou, ale měla by.

Je to tak další titul po podcastu 5:59, který pro Seznam Zprávy se svým týmem Lenka Kabrhelová připravuje.

V tomto případě si k sobě známá moderátorka přizvala posilu, za mikrofon usedne spolu se šéfeditorkou Seznam Zpráv Veroniku Lehovcovou Suchou, aby se svými hostkami či hosty lehkým jazykem mluvily o nelehkých věcech, které ale má cenu slyšet, a to v delším formátu, než na který jsou posluchači zpravodajského podcastu 5:59 zvyklí.

„V podcastu MDŽ se chceme pustit do trochu jiného stylu vyprávění. Kolegyně novinářky, ale také expertky, vědkyně, akademičky, ženy z nejrůznějších oborů budou glosovat a sdílet své zkušenosti týkající se témat, která nás tíží, a jsou relevantní nejen pro ženy, ale i pro muže,“ říká Lenka Kabrhelová.

Tématem prvního dílu je nenávist k ženám ve veřejném prostoru. Pozvání do něj přijala slovenská novinářka a podcasterka Zuzana Kovačič Hanzelová a reportérka Seznam Zpráv a spoluautorka podcastu Vlevo dole Lucie Stuchlíková. V MDŽ ale zazní ženských hlasů na toto téma víc.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Do prvního dílu MDŽ si moderátorky pozvaly slovenskou novinářku Zuzanu Kovačič Hanzelovou a reportérku Lucii Stuchlíkovou.

V dalších dílech se podcast bude věnovat třeba tomu, jak se ženy cítí v ordinacích u lékařů, proč společnost pořád hledá ideální oběť domácího nebo sexuálního násilí, a nebo proč jsou menstruační pomůcky umístěné zdarma ve veřejných budovách pořád tak ožehavým tématem.

„Máme dlouhodobě pocit, že je ve společnosti slyšet spíš mužský než ženský hlas, a to paradoxně i u témat, která se týkají spíš žen. A tak jsme se rozhodly to změnit a dát si tu práci pátrat po respondentkách, které ten poměr pomohou změnit,“ říká spolumoderátorka podcastu MDŽ Veronika Lehovcová Suchá.

Podcast bude vycházet jednou za čtrnáct dní, vždy o víkendu v kanále podcastu 5:59. Bude mít svůj vlastní sound design, jehož autorem je oceňovaný sound designer Martin Hůla. Podcast bude mít i svoji svébytnou grafiku, jejímž ústředním motivem je karafiát. Ten už ale k MDŽ ženy z tohoto podcastu nechtějí, spíš si poslechněte, co říkají.

Foto: Seznam Zprávy

Nová speciální řada 5:59.

Reklama

Doporučované