Hlavní obsah
Online

Co se děje v redakci: Soutěžte s Nosiči vody o reprezentační dresy

Foto: Seznam Zprávy

Soutěžte s podcastem Nosiči vody o dva reprezentační dresy.

aktualizováno •

Střípky z redakční kuchyně. Postřehy reportérů z terénu. Informace o tom, co pro vás právě připravujeme. Zpravodajové Seznam Zpráv vám v reálném čase poodkrývají, jak vzniká naše zpravodajství.

Článek
  • 28. února: Jak se vyrábí umělý hlas

    Na dvoudenní konferenci Czech Online Expo představil zástupce ředitele Seznam Zpráv Jiří Špaček naši práci s audiem, kde je cílem zpřístupnit časem veškerý obsah ve zvuku.

    Popsal mimo jiné, jak se vyrábí syntetický hlas.

    Foto: Seznam Zprávy

    Jiří Špaček při vystoupení na Czech Online Expo.

  • 4. června: Soutěžte s Nosiči vody o reprezentační dresy

    Fotbalové Euro začíná už příští pátek a každého fotbalového fanouška určitě potěší, když do své výstroje přidá nový dres české reprezentace. O dva takové dresy si můžete do této soboty zahrát na instagramu našeho podcastu Nosiči vody.

  • 3. června: Připojte se na živé natáčení Vlevo dole na Kampě

    Podcast Vlevo dole chystá v pondělí 3. 6. tradiční vystoupení na pražské Kampě. Připojte se večer od 18:30 ve Skautském institutu v Rybárně a proberte politickou situaci s autory podcastu Lucií Stuchlíkovou a Václavem Dolejším. Více informací naleznete zde. Těšíme se na vás!

    Foto: Seznam Zprávy

    Tradiční živé natáčení Vlevo dole na Kampě proběhne v pondělí 3. června.

  • 30. května: Připravujeme pro vás rozhovor s šéfredaktorem listu Gazeta Wyborcza

    Filip Harzer, středoevropský zpravodaj Seznam Zpráv, se o víkendu přesunul do Polska, kde se zúčastnil novinářské konference Evropské rozhovory. Další dny strávil přípravou reportáží, prostřednictvím kterých čtenářům přiblíží otázky, jež před eurovolbami nejvíc rezonují polskou společností. Zejména obavu Poláků z válečného konfliktu.

    Do série patří i rozhovor s Adamem Michnikem, šéfredaktorem deníku Gazeta Wyborcza. Interview s jednou z vůdčích postav polského disentu před rokem 1989 přineseme v příštích dnech.

    Foto: Seznam Zprávy

    Filip Harzer (nalevo) před rozhovorem s Adamem Michnikem, šéfredaktorem deníku Gazeta Wyborcza. Vpravo je Lukáš Onderčanin z deníku Sme.

  • 28. května: Chystáme pro vás reportáže z předvolební Francie

    Do voleb do Evropského parlamentu zbývá necelých 14 dní a reportér zahraniční rubriky Milan Rokos pro vás právě teď mapuje voličské nálady ve Francii.

    Poslední evropské volby v jednom z motorů evropské integrace na počet mandátů skončily plichtou mezi krajně pravicovým Národním sdružením Marine Le Penové a liberály prezidenta Emmanuela Macrona.

    Ale letos by podle některých průzkumů mohli nacionalisté získat proti macronovcům i dvojnásobnou podporu.

    Milan Rokos se právě nachází ve městě Orange, jedné z bašt populistického Národního sdružení. Proč se právě tady partaji tak daří? Čím dokázala oslovit voliče? Reportáže z Francie najdete už brzy na Seznam Zprávách.

    Foto: Seznam Zprávy

    Milan Rokos v Orange v jihovýchodní Francii.

  • 24. května: Seznam Zprávy se chystají na finále MS v hokeji

    Po čtvrtečním úspěchu českých hokejistů, v němž se českému týmu povedlo ze šampionátu vyřadit americký tým, bude Česko o víkendu žít hokejem. A Seznam Zprávy u toho nebudou chybět. Mistrovství světa budeme sledovat ze všech úhlů: naši reportéři a fotografové budou přímo u dění na ledu v O2 areně, vypravíme se za fanoušky na Staroměstské náměstí a nabídneme speciální rozhovory. Například s bývalým trenérem brankáře Lukáše Dostála. Kromě toho ovšem připomeneme také další příběh v historii českého hokeje Životní zápas od Tomáše Kučery. Sledujte o víkendu hokej s námi na Seznam Zprávách.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    U finále MS v hokeji nebudou Seznam Zprávy chybět.

  • 21. května: Mrazy v Praze od fotografa Seznam Zpráv vyhrály v soutěži Czech Nature Photo 2024

    Obecně prospěšná společnost Czech Photo vyhlásila vítězné snímky osmého ročníku fotografické soutěže pro fotografky a fotografy přírody Czech Nature Photo.

    „Nominované snímky vybírala odborná porota s účastí rakouského fotografa Bernharda Schuberta z více než 2088 fotografií. Do soutěže své práce poslalo 208 fotografek a fotografů z České a Slovenské republiky. Nezaostali ani studenti a školáci, kterých se do Czech Photo Junior přihlásilo 173; ti zaslali téměř 1000 snímků,“ stojí na stránkách soutěže.

    Úspěch slavil fotograf Seznam Zpráv Michal Turek, který získal první místo v kategorii Příroda v Praze. Výherní fotografie zachycuje mrazivé ráno letošního roku od břehu Vltavy.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Vítězný snímek Michala Turka.

    A tady si můžete prohlédnout i zbytek z onoho ranního mrazu:

  • 21. května: Kde najít stavební impuls v Česku, zjišťovala Česká elita

    Úterní debata projektu Česká elita – nejhodnotnější české firmy proběhla v pražské Healthy Longevity Café. Dvoupanelová konference hledala odpověď na otázku, kde brát impuls na oživení stavebnictví v Česku. Zaměřila se proto jednak na téma, kdo potáhne oživení českého stavebnictví v blízké budoucnosti, a jednak na otázku, zda nový stavební zákon skutečně urychlí výstavbu. Záznam debaty najdete na Seznam Zprávách:

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Česká elita o stavebnictví.

  • 20. května: Jak nastartovat stavebnictví? Odpověď bude hledat Česká elita

    Stavebnictví zpomaluje, nejvíce od covidové pandemie. Podle dat Českého statistického úřadu v březnu stavební produkce meziročně spadla o 8,3 procenta. České stavebnictví se v problémech potácí dlouhodobě, letošní březen byl však nejhorší za poslední tři roky.

    Jak tedy znovu nastartovat růst tohoto extrémně významného sektoru? Jak se aktuální propad promítá do výroby a prodejů stavebních materiálů nebo do personálního obsazení firem?

    Byznysový projekt Seznam Zpráv Česká elita chystá další konferenci. Společně se pokusí odpovědět na to, kdo potáhne oživení ve stavebnictví? Firmy, domácnosti, nebo stát? A má nový stavební zákon potenciál uvolnit úzké hrdlo výstavby v Česku?

    Sledujte debatu v úterý na Seznam Zprávách. Začínáme v 9:30.

    A od 11:00 navazuje debata na téma stavebního zákona:

    Foto: Seznam Zprávy

    Další debata v sérii České elity se zaměří na stavebnictví.

  • 17. května: Seznam Zprávy na diskuzi se studenty

    Autorský tým podcastu Mediální cirkus v pátek odpoledne vyrazil na diskuzi se studenty Fakulty sociálních věd UK. Připojili se k nim také redaktorka Natálie Sousa a reportér Vojtěch Blažek, aby společně ukázali, co všechno novinářské povolání obnáší. Jak se o novinařině bavit? Jaká cesta vede k úspěšné kariéře novináře v Česku? A jak je naopak těžké na začátku v novinařině prorazit? Nejen na to přišla na setkání řeč.

    Vystoupení na FSV UK je první zastávkou, Mediální cirkus bude v podobných debatách se studenty žurnalistiky pokračovat.

    Foto: Petra Benešová, Seznam Zprávy

    Podcast Mediální cirkus na debatě se studenty.

  • Reportéři Seznam Zpráv s Babišovou stínovou vládou v Jičíně

    Politický reportér a analytik Seznam Zpráv Václav Dolejší spolu s fotoreportérkou Seznam Zpráv Renatou Matějkovou celý čtvrtek sledovali výjezdní zasedání stínové vlády Andreje Babiše v Jičíně. Reportáž doplněnou o nevšední fotogalerii naleznete v pátek ráno na Seznam Zprávách.

    Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

    Stínový premiér Andrej Babiš v Jičíně.

  • Reportéři na místě činu

    Jan NovákMichal Šula strávili noc v Handlové na Slovensku, kde došlo ve středu odpoledne k atentátu na Roberta Fica.

    „Něco takového se dalo čekat. Lidé jsou podráždění. Není divu. Ceny jdou nahoru, není práce, mladí odcházejí. Je to katastrofa,“ řekla jim jedna z místních žen.

    Přečtěte si celou reportáž

  • 16. května: Podcast Nosiči ledu zakončí rozhovorem s Jiřím Novotným

    Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu, zatímco podcastová série Nosiči ledu spěje do svého finále. Podcast představující velkolepé momenty historie českého hokeje ve čtvrteční epizodě nabídne rozhovor s Jiřím Novotným. Členem týmu, který jako zatím poslední získal na mistrovství světa zlatou medaili (2010).

    Jiří Novotný hrál na osmi mistrovstvích, jeho poslední se konalo v roce 2015 v Praze. V podcastu také vypráví, jak speciální je hrát před domácím publikem: „My jsme vyjeli z hotelu, před námi i za námi policejní auta, všude kolem lidé s vlajkami. A v tomhle jsme jeli těch 15–20 minut na stadion. Já jsem ten tlak cítil, bylo to určitě jiné než na těch sedmi předešlých šampionátech, co jsem odehrál,“ vzpomíná v podcastu.

    Rozhovor vychází ve čtvrtek. Jak se zadaří Čechům na hokejovém šampionátu letos? Sledujte více na Seznam Zprávách.

    Foto: Seznam Zprávy

    Hokejista Jiří Novotný s autorem podcastu Tomášem Kučerou.

  • 15. května: Reportéři dorazili na Slovensko

    Reportéři Seznam Zpráv Jan NovákMichal Šula dorazili do Handlové, kde se odehrál atentát na premiéra Fica. Na Slovensko kromě nich vysíláme také Vojtěcha Gavriněva, který bude pro vás sledovat situaci v Bratislavě.

    Během čtvrtka sledujte pravidelně Seznam Zprávy, chystáme pro vás také živá studia o situaci na Slovensku a zdravotním stavu premiéra Roberta Fica.

  • 15. května: Noc protestů v Tbilisi objektivem fotografa Seznam Zpráv

    Gruzie je na nohou kvůli schválení zákona o zahraničním vlivu, který by zemi podle kritiků přiblížil k Rusku. Na protivládních demonstracích cítíte odhodlání. Nezvyklé jsou i opakované brutální zásahy policie, popisují z místa reportéři Seznam Zpráv Michal Turek a Anna Hrdinová.

  • 14. května: Reportéři Seznam Zpráv mezi demonstranty v Tbilisi

    Před gruzínským parlamentem to vře. Davy lidí tu protestují proti zákonu o zahraničním vlivu, který jen před pár hodinami prošel posledním čtením. Už od odpoledne se nedaleko hlavního náměstí v Tbilisi scházeli lidé, často zahalení do vlajek Gruzie nebo Evropské unie. S přibývajícími hodinami protesty nabíraly na síle.

    Všichni, se kterými se tu dáme do řeči, odsuzují zákon, který prosadila vládnoucí strana Gruzínský sen, popisují z místa reportéři Seznam Zpráv. První reportáž, kterou do pražské redakce Anna Hrdinová a Michal Turek zaslali, najdete zde.

    Foto: Anna Hrdinová, Seznam Zprávy

    Reportérka Seznam Zpráv Anna Hrdinová a fotograf Michal Turek před parlamentem v Tbilisi.

  • 14. května: Reportéři Seznam Zpráv vyrazili do rozbouřené Gruzie

    Snahy Gruzie přimknout se k Západu pomalu uvadají. Vláda navzdory masivním protestům, které zachvátily Tbilisi, právě v posledním čtení projednává zákon o zahraničních agentech. Legislativu, která zemi místo do Evropy přibližuje ruskému autoritářství.

    Atmosféra v zemi, která nyní znovu míří do náruče svého většího souseda, se přiostřuje. Zpočátku poklidné protesty v ulicích se proměnily v brutálně potlačované akce.

    V den, kdy se očekává schválení kontroverzního zákona, se do hlavního gruzínského města vypravili reportérka Seznam Zpráv Anna Hrdinová a fotograf Michal Turek.

    První zprávy z místa zveřejníme na Seznam Zprávách už během pozdního večera.

    Foto: Seznam Zprávy

    Reportérka zahraniční redakce Seznam Zpráv Anna Hrdinová a fotograf Michal Turek krátce před odletem do Tbilisi.

  • 14. května: Reportér na předvolební cestě v Německu

    Reportér Milan Rokos je v Německu, kde se debatuje o tom, jak zastavit narůstající násilí vůči politikům. První jeho zastávkou je bavorský Würzburg, chystá se ještě do Durynska a Saska, což jsou bašty Alternativy pro Německo.

    Můžete se těšit na sérii reportáží a rozhovorů o tom, jak politici z různých německých stran v napjaté atmosféře vedou kampaň a jak to vnímají voliči. Německo je po Nizozemsku a Maďarsku třetí zastávkou v našem seriálu Než zvolí populisty, který mapuje nálady v evropských zemích před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

    Foto: Milan Rokos, Seznam Zprávy

    Milan Rokos před poničeným plakátem lídra evropských lidovců Manfreda Webera ve Würzburgu.

Související témata:

Hlavní zprávy