Hlavní obsah

Ředitel hygieny vydíral úředníka, dostal podmínku

Foto: Nikol Mudrová

Poté, co byl obviněn z vydírání, musel Jan Jarolímek v roce 2018 odejít z funkce ředitele pražské hygieny.

Reklama

Úředník musel řediteli hygieny odevzdávat peníze. Celkem 95 tisíc. Odvolací soud v úterý potvrdil verdikt.

Článek

V Česku se ještě nestalo, aby vysoce postavený úředník byl odsouzený za něco takového: bývalý ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek dostal v úterý pravomocně dvouletou podmínku za vydírání podřízeného. Musí také zaplatit půlmilionovou pokutu.

Jarolímek v letech 2017 a 2018 nutil podle obžaloby jednoho z podřízených, ať mu z platu a odměn odevzdává mezi 20 a 40 tisíci měsíčně.

„Pan doktor Jarolímek byl tichým příjemcem peněz,“ řekl soudce Libor Vávra.

Vydíraným úředníkem byl Jiří Pěkný, bývalý ředitel České obchodní inspekce a politik v barvách ČSSD. U soudu už dříve popsal, jak dostal po letech, kdy nemohl najít práci, nabídku, ať pracuje na oddělení výživy Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Místo získal, ale nedlouho poté na něj nastoupili dva jeho kolegové – Zdeněk Vališ a Radim Bureš, mimochodem bývalý bezpečnostní ředitel Hradu v éře prezidenta Václava Klause. Řekli mu, že ředitel očekává měsíční paušál.

A jestli Pěkný peníze nemá, ať řediteli vrací odměny, které dostává k platu. Nebo ať bere úplatky od restaurací na území Prahy 1 za to, že úspěšně projdou kontrolami. Když peníze nezaplatí, dostane výpověď.

„S něčím podobným jsem se nikdy nesetkal. Měl jsem strach chodit do práce, ten tlak byl obrovský,“ prohlásil u soudu Pěkný.

Pěkný dal dvěma kolegům postupně 95 tisíc. Schůzky s nimi si začal zároveň nahrávat.

Přímo proti řediteli Jarolímkovi neměla policie žádné přímé důkazy. Ovšem například úředník Vališ na nahrávkách podle obžaloby jasně říká, že peníze od Pěkného končí u ředitele.

Když také Pěkný jednou zapochyboval, jestli si oba kolegové nenechávají desetitisíce korun pro sebe, obžalovaný Vališ se na tajně pořízeném záznamu rozčiluje.

„Tys mě neviděl, jak jsem mu to tam nesl?“ připomíná Pěknému, jak jednou přímo před očima Pěkného vlepil obálku s penězi do časopisu a odnesl ji Jarolímkovi do kanceláře.

Poslední schůzku, na níž Pěkný odevzdal Burešovi 20 tisíc, už monitorovali i detektivové.

Bývalý ředitel Jarolímek vydírání před soudem už dříve popřel, z úterního líčení se omluvil.

Vališ a Bureš při výsleších uvedli, že se na vydírání nepodíleli. „Ten příběh se ve skutečnosti nikdy nestal,“ řekl loni Vališ. Tvrdil, že Pěkný vše vyprovokoval proto, aby sám získal místo šéfa hygieny.

Vališ i Bureš jsou souzeni v samostatném procesu, protože se z jednání soudů opakovaně omlouvali.

Reklama

Doporučované