Hlavní obsah

„Chtěl jsem jít příkladem.“ Krajský policejní šéf přednostně dostal vakcínu

Foto: Seznam Zprávy

Ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaroslav Vild.

Reklama

aktualizováno •

Krajské ředitelství uvedlo, že policisty s možností očkování kontaktoval krajský koordinátor. Policisté měli být očkovaní jako součást kritické infrastruktury.

Článek

Plukovník Jaroslav Vild, ředitel plzeňské krajské policie, potvrdil na dotaz Seznam Zpráv, že se nechal přednostně očkovat proti nemoci covid-19. Vakcínu dostal v plzeňské fakultní nemocnici.

Momentálně se však očkují pouze zdravotníci a senioři nad 80 let a i ti si mnozí musejí počkat, protože vakcín je nedostatek. Policisté z krajského ředitelství se očkovali 11. a 12. ledna, tedy před spuštěním Centrálního rezervačního systému.

„Dne 9. ledna 2021 jsme byli osloveni krajským koordinátorem, abychom sestavili seznam klíčových pracovníků Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, kteří by podle kapacity očkovacího centra mohli být případně očkováni na základě nezbytnosti fungování integrovaného záchranného systému Plzeňského kraje,“ uvedlo po zjištění Seznam Zpráv krajské ředitelství policie na svých internetových stránkách.

„Během krátkého časového intervalu jsme proto na základě předem připravených vnitřních priorit krajského ředitelství a zmapovaného zájmu policistů a občanských zaměstnanců Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje o případné očkování oslovili zájemce z řad kritické infrastruktury. Tito kolegové byli následně očkováni a můžeme potvrdit, že mezi očkovanými byl i ředitel krajského ředitelství, který je členem krizového štábu Plzeňského kraje a samozřejmě také součástí krizového štábu Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje,“ stojí v prohlášení krajské policie.

Ředitel krajské policie chtěl podle prohlášení na webu jít příkladem policistům, kteří s očkováním váhali.

Podání vakcíny šéfovi místní policie odmítl komentovat ředitel FN Plzeň Václav Šimánek. Mluvčí nemocnice uvedla, že o jednotlivých jménech nemůže informovat.

Vild v minulých letech zastával vysoké funkce u nejdůležitějších orgánů české policie. Od října 2014 do konce července 2016 byl ředitelem Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), po sloučení tohoto úřadu s Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ) se stal náměstkem ředitele NCOZ. Později zastával pozici náměstka policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování (SKPV). Dnes je Vild ředitelem Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Hamáček: Nabídku využilo víc ředitelů

Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček na dotaz redakce uvedl, že nabídku k očkování dostali policejní ředitelé ve více krajích, nejen v Plzeňském kraji.

„Do doby schválení vládní očkovací strategie postupoval každý kraj jinak. V mnoha krajích byli policejní ředitelé osloveni koordinátory krajských krizových štábů s nabídkou využít část vakcín pro pracovníky kritické infrastruktury v rámci policie. Někteří této nabídky využili, někteří ne,“ popsal pro Seznam Zprávy Hamáček.

Jako ministr vnitra nevidí problém v tom, že se jeho podřízený nechal naočkovat. Vláda oficiálně schválila očkovací strategii až 13. ledna.

Pracovní verze očkovací strategie přitom vznikla těsně před Vánoci a jen krátce po nich už vešla v obecnou známost. Plzeňští policisté se podle mluvčí Pavly Burešové nechali očkovat 11. a 12. ledna.

„Vzhledem k tomu, že šlo vždy o nabídku směrem k policii, nikdo aktivně k vakcíně cestu nehledal a žádná strategie v platnosti nebyla, nepovažuji to za problém,“ uvedl Hamáček.

Policista na mejdanu

Kvůli porušování opatření proti šíření koronaviru má skončit Vildův kolega z Libereckého kraje, krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Deník Blesk ho v sobotu načapal na soukromém večírku podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy.

Ač Husák tvrdí, že do hotelu dorazil na pracovní schůzku a na párty se ocitl omylem, policejní prezident Jan Švejdar ho kvůli tomu odvolal k 1. únoru z funkce. Měl by se přesunout na Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy.

S Husákem pokračuje kázeňské řízení, které může vést až k propuštění ze služby či jinému, mírnějšímu trestu. Tento pátek byl náhle přemístěn vrtulníkem do nemocnice, jeho stav je ale podle Švejdara stabilizovaný.

Přednostní očkování

Kvůli protekčnímu přístupu k vakcíně proti covidu-19 skončila ve funkci náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová. Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský rezignoval poté, co nechal očkovat úředníky SZÚ a jejich příbuzné.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek, který se nechal přednostně očkovat, nebo radní Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Zdeněk Fink, který zase nechal přednostně očkovat svoji manželku, odmítli ze své funkce odejít. Kabátka odmítla odvolat správní rada a Finka krajské zastupitelstvo.

Starosta Blanska a krajský radní pro dopravu Jiří Crha (ODS) se zase nechal očkovat v blanenské městské nemocnici, kterou vede jeho partnerka. Crha kritiku odmítl s tím, že očkování podstoupil kvůli přebytku vakcín a chaosu v očkovací strategii.

Galerie: Kdo už je v Česku naočkovaný díky postavení nebo konexím

+8

Reklama

Související témata:

Doporučované