Hlavní obsah

Ředitel nemocnice: Kyberútok nás vrátil do doby psacích strojů

Foto: ČTK

Ředitel brněnské fakultní nemocnice Jaroslav Štěrba.

Reklama

Fakultní nemocnici v Brně v pátek ráno napadli hackeři. Nemocnice musí odkládat některé plánované operace, část akutních pacientů odklání do jiných nemocnic. Podle ředitele nemocnice Jaroslava Štěrby je základní péče o pacienty zachována, ale personál se musel vrátit k zapisování na papír.

Článek

Jaká je v tuto chvíli v nemocnici situace?

Nemocnice se stala terčem útoků hackera a jsou omezeny některé počítačové systémy, nicméně základní provoz nemocnice, péče o pacienty včetně akutních stavů, je zachována. Jsme nuceni zrušit některé plánované výkony. Jsou tady experti z Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, kteří na tom pracují. Zdá se, že bude možno identifikovat původce i ten typ viru, takže poté budeme chytřejší.

Kam pacienti míří?

Plánované výkony jsou odloženy, jedná se asi o desítky těch plánovaných výkonů. Akutní stavy jsou odkláněny, nicméně třeba kardiologický program je zachován v plném rozsahu. Museli jsme odložit jen iktovou péči (péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou – pozn. red.) směrem ke svaté Anně. V případě, že bychom potřebovali nějakou pediatrickou péči, jsme domluveni s Fakultní nemocnicí v Motole, nicméně zatím taková situace nenastala.

Kdy k tomu útoku došlo a jak se to projevilo v danou chvíli?

Došlo k tomu někdy kolem druhé hodiny ranní a postupně začaly vypadávat jednotlivé systémy. Takže naši lidé nastoupili, vypínaly se jednotlivé počítačové systémy a v tuto chvíli analyzujeme, co všechno je poškozeno. Zdá se, že naprostá většina pacientských dat bude zachráněna.

Jak jste na tu situaci reagovali?

V tu chvíli je zapotřebí vypnout všechny počítače, informovat kolegy ve službě a začít připravovat záložní systémy, náhradní způsoby řešení. Například to, že recepty budeme psát rukou. Řada z nás si ještě pamatuje psací stroje, no tak prostě budeme fungovat trochu v tomto módu. Bude to trvat déle, ale péče o pacienty je zachována.

Je tady nějaký předpoklad, jak dlouho by to mohlo trvat?

Toto zatím nevíme, odhadujeme, že to bude v řádu dnů. Odkládáme plánované operace třeba i na pondělí nebo úterý. Zatím nebylo potřeba převézt pacienty se závažnějším průběhem, ale část pacientů odkláníme.

Kdyby se ty počítače nepodařilo rychle nahodit, jak dlouho můžete tady v tom režimu vlastně fungovat?

Tak dlouho, jak bude potřeba. Péče o pacienty bude zachována a my budeme přecházet na paralelně budovanou vedlejší síť. Čili to bude nabíhat v řádu hodin, dnů.

Máte informace, zda se ztratila některá data?

Část dat pravděpodobně ano, ale nemáme to zatím potvrzeno. Jde o data z předchozích radiologických vyšetření.

Jak se to aktuálně promítá na testování koronaviru?

Na tom nijak, pokračujeme podle plánu. Spíš v této oblasti budeme schopni významně navýšit naše kapacity. Určitým způsobem tady tento zásah uvolní kapacity nemocnice pro péči o pacienty s koronavirem. Jeden virus vytlačuje druhý virus.

Reklama

Doporučované