Hlavní obsah

Ředitelem pražských symfoniků zůstane Sobotka, rozhodli radní Prahy

Ilustrační foto.

Reklama

Daniel Sobotka zůstane ředitelem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Na základě vypsaného výběrového řízení rozhodli pražští radní.

Článek

Dosavadní ředitel byl podle schváleného dokumentu jediný, kdo se do konkurzu přihlásil. Sobotka do funkce nastoupil v roce 2013.

Výběrová komise podle schváleného dokumentu ocenila předloženou vizi dalšího rozvoje orchestru i dosavadní Sobotkovy výsledky při jeho vedení. „Zároveň je podle výběrové komise jedna podaná přihláška důkazem, že je pan Ing. Sobotka odbornou veřejností pokládán za všeobecně uznávaného odborníka a schopného manažera bez nutnosti měnit současnou strategii směřování této příspěvkové organizace,“ stojí v dokumentu.

Magistrát v minulosti stanovil pravidlo, že ředitelé městských kulturních organizací mohou být ve funkci maximálně šest let, pak je nutné vypsat nové řízení. Před časem vedení města pravidlo rozšířilo i na sociální a zdravotní organizace, kvůli pandemii koronaviru však platnost pravidla následně pozastavilo.

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK byl založen v roce 1934 a od roku 1952 je jeho zřizovatelem hlavní město. Hlavní scénou FOK je Smetanova síň Obecního domu, orchestr koncertuje také v kostele sv. Šimona a Judy na Starém Městě, který město odkoupilo od Českomoravské provincie Hospitálského řádu svatého Jan z Boha - Milosrdných bratří a dalo do správy orchestru. Ten se o odsvěcený kostel bude starat a nadále v něm vystupovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované