Hlavní obsah

Ředitelství silnic a dálnic začne 12. července se sčítáním intenzity dopravy v ČR

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne 12. července se sčítáním intenzity dopravy v Česku. Na zhruba 6500 úsecích všech tříd silnic bude přes 4000 lidí, takzvaných sčítačů, zaznamenávat průjezdy aut.

Článek

Sčítání, které se opakuje v pětiletých cyklech, potrvá do konce října. Výsledky mají sloužit jako podklad pro přípravu dopravních staveb a rozhodování centrálních institucí i krajů. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí ŘSD Jan Studecký. ŘSD za sčítání zaplatí 48,8 milionu korun.

Podle posledního sčítání z roku 2016 provoz na českých dálnicích od roku 2010 vzrostl o 11 procent. U silnic prvních tříd byl nárůst třináctiprocentní podobně jako u silnic nižších tříd.

Sčítání dopravy obvykle začíná jarním sběrem dat. Vzhledem k pandemii koronaviru, která v uplynulých měsících ovlivnila dopravu v ČR, se ale ŘSD dohodlo s dodavatelem zakázky, konsorciem firem pod vedením brněnského Centra dopravního výzkumu, na jeho přesunutí na příští rok.

„Na konci května, kdy bylo z dat intenzit dopravy zřejmé, že se doprava pomalu vrací do stavu před vyhlášením mimořádných opatření, bylo rozhodnuto, že prázdninová i podzimní část celostátního sčítání dopravy proběhne v letošním roce,“ doplnil mluvčí. Prvním sčítacím dnem tak bude neděle 12. července.

Údaje ze sčítání dopravy jsou určeny vedle ŘSD primárně pro Ministerstvo dopravy a kraje. Výstupy jim poskytnou nejen informace o zatížení dálniční a silniční sítě, ale poslouží i pro projektovou a investiční přípravu nových silničních staveb a posuzování vlivu dopravy na životní prostředí.

Reklama

Doporučované