Hlavní obsah

Ředitelství silnic a dálnic začne u výpadovky z Hradce na Pardubice stavět protihlukové stěny

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) chce v posledním květnovém týdnu zahájit stavbu protihlukových stěn u výpadové silnice z Hradce Králové na Pardubice. Od hluku ze silnice jimi budou odstíněné bytové domy podél Rašínovy třídy.

Článek

Po silnici ve dne projede přes 30 tisíc aut a v noci přes 4000 vozů. Jde o jednu z nejzatíženějších silnic v regionu. Stavba by měla trvat do konce listopadu a přijít na 49 milionů korun s DPH.

Kvůli stavbě bude omezen provoz na Rašínově třídě tak, že bude uzavřen jeden ze dvou jízdních pruhů ve směru na Pardubice. „To se částečně dotkne také Střelecké a Sokolské ulice (na městském okruhu), kde se vozidla již budou muset začít řadit do jednoho jízdního pruhu,“ řekl ředitel hradecké správy ŘSD Marek Novotný.

ŘSD výstavbou stěny podle mluvčí radnice reaguje na požadavky města a komise místní samosprávy. Hluk ze čtyřproudé silnice by měl po výstavbě stěn klesnout ve dne o devět decibelů, v noci o 3,5 decibelu. Domy se stovkami bytů jsou od silnice vzdálené asi 40 metrů. „Hluk z projíždějících vozidel na Rašínově třídě byl v posledních letech již neúnosný, jelikož počty aut, která tudy projíždí, každoročně rostou,“ uvedl náměstek primátora pro rozvoj města Jiří Bláha (ODS).

V posledních týdnech stavbaři v lokalitě dělali přípravné práce. Odstranili stromy a náletové dřeviny, které by výstavbě bránily.

Reklama

Doporučované