Hlavní obsah

České dráhy plánují v hradeckém kraji zavedení nových linek a vlaků

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

České dráhy, které jednají s Královéhradeckým krajem o zajištěn železniční dopravy na dalších 10 let, by chtěly v kraji zavést nové linky. Například přímé vlaky z Pardubic a Hradce Králové do Svobody nad Úpou nebo do Broumova.

Článek

České dráhy by postupně chtěly na tratě v regionu nasadit až 40 nových elektrických a motorových vlaků. Prvními novými vlaky by se cestující mohli svézt v roce 2024.

Hejtmanství nedávno oznámilo, že dokončuje výběr dopravců na příštích deset let. Smlouvy, podle nichž se bude jezdit od letošního prosince, kraj uzavře formou přímého zadání. Po loňském zúžení počtu zájemců kraj o provozování dopravy začal jednat s Českými drahami a společností GW Train Regio, která měla obsluhovat trať z Trutnova do Teplic nad Metují. Na České dráhy měl připadnout zbytek.

Společnost GW Train Regio, která dosud zajišťuje pro kraj provoz osobních vlaků na trati Trutnov - Svoboda nad Úpou, ale podle serveru zdopravy.cz trať Trutnov - Teplice nad Metují nepřevezme. Podle serveru mezi krajem a GW Train Regio nebyla dosažena dohoda. „Několikrát jsme snížili kraji cenu, níže s ní už jít nemůžeme,“ citoval server předsedu představenstva GW Train Regio Petera Bosáčka.

České dráhy dnes uvedly, že budou s krajem jednat i o pokračování provozu na trati mezi Trutnovem a Teplicemi nad Metují, kde je roční rozsah dopravy asi 200 tisíc kilometrů. „Na této trati plánujeme nasadit nově celoročně nízkopodlažní vlaky RegioNova. Celkově tak chceme nabídnout cestujícím větší přepravní kapacitu. Doposud linku obsluhovala vozidla řady 814 RegioNova pouze v letním období, po zbytek roku byla nasazována vozidla řady 810 s nižší kapacitou,“ uvedl mluvčí Českých drah Robert Pagan.

Do výběru železničního dopravce v pěti oblastech Královéhradeckého kraje se přihlásilo šest dopravců. Po společném projednání všech parametrů zakázky podalo konkrétní nabídky pět. Předpokládaný roční rozsah poskytovaných služeb je 5,8 milionu kilometrů.

Letos má kraj na dotovanou vlakovou dopravu v rozpočtu připraveno 488 milionů korun. GW Train Regio zajišťuje pro kraj provoz osobních vlaků na trati Trutnov - Svoboda nad Úpou. Zbytek dopravy mají na starosti České dráhy.

Reklama

Doporučované